Как изглежда дисплея на лаптопа, ако е счупен?!

Как изглежда дисплея на лаптопа, ако е счупен?!

Как да сме сигурни че дисплея на лаптопа ни е е счупен?

Дисплея на лаптопа е направен от два тънички слоя стъкло между, които са поместени тъмни черни кристали. Върху тях е поставено съразмерно парче пластмаса, което го предпазва. Когато дисплея на лаптопа е счупен не винаги може да се напипа пукнатината, заради парчето пластмаса отгоре. Въпреки това пукнатината е на лице и на екрана излизат бели или черни петна, тъмни и светли вертикални линии и други.
Линиите по счупен екран може да са вертикални или хоризонтални, но не е задължително да са много, може да е една единствена. На счупеното/пукнатото място могат да се появят и черна точка/и. Има риск и екрана да стане напълно черен, но този проблем може да се появи и при проблеми с видео драйвъра. Добре е да се занесе в сервиз, за да се установи точната причина за проблема.

Повреди от потребителя

Ето и рискове и повреди по лаптопа, които се считат за повреди нанесени от потребителя:
1. Хоризонтални, назъбени, вертикални или диагонални линии по дисплея на лаптопа – в повечето случаи те показват, че той е бил счупев в следствие от нанесен удар. Ако на екрана се появят само вертикални или хоризонтални линии може да има повреда с вътрешен кабел или драйверите.
2. Тъмни или безцветни петна по екрана на лаптопа – в повечето случаи те се появяват на дисплея в следствие на заливане с течност.
3. Бели петна по дисплея на лаптопа – причината за тяхната поява е пряк контакт на дисплея с остър предмет. Има риск белите петна да се появят и при натиск към него.
4. Бели или черни пукнатини – такива петна се появяват по екрана, когато вътрешното стъкло на лаптопа е пукнато. В този случай течните кристали се събират на едно място.
5. Черни плътни черти – тази повреда идва, когато самото стъкло е счупено. Най-често черните назъбени линии са най-дебели в краищата, защото там се събират течните кристали, които са изтекли.
6. Черно-бели петна на целия екран – това показва, ч целия екран е натрошен много. Това е видим проблем, при който ще е късмет, ако самия екран все още работи и се вижда някаква картина под него.
При този вид щета обикновено гаранцията на лаптопа ви не важи, защото се счита за щета нанесена от потребителя. Друг е въпроса, ако сте направили застраховка на устройството, тогава повредата може да бъде покрита.

Ремонт на дисплей на лаптоп

Разбира се може да го занесете и в сервиз, за смяна на екрана, но ремонта не е евтин, като цяло. Всичко зависи от марката можела и т.н., но в повечето случаи може да бъде поправен.
Не се препоръчва да предприемате стъпки за самоподмяна на екрана на лаптопа. Това е трудна задача за хората, които нямат представа от ремонт на лаптопи. Може да се нанесат повече щети, отколкото са били нанесени до този момент.

Share this post

Post Comment