Кога мамят с компютърните услуги?

Кога мамят с компютърните услуги?

Кога ни мамят с компютърните услуги?

компютърните услугиКомпютърните услуги са такава пазарна ниша, която печели много добре и често пъти го прави нечестно.
Компютърните услуги си имат цена, но тя е в зависимост от качеството на услугата. Често пъти в компютърните сервизи се възползват от незнанието на хората, за да ги „оберат“.
Така когато един човек, който не е наясно с това доколко е сериозен проблемът възникнал с компютъра му, може да бъде измамен. Или да плати много повече пари от реалната цена.

Цени на услугите

За това всеки сервиз за компютърни услуги, който работи коректно с клиентите си, трябва да има предварително обявени цени за стандартните услуги, които предлага. Разбира се цената винаги може да варира поради нужда от по-сериозен ремонт. Нуждата от закупуването на резервна част или влагането на повече труд е реалност. Но това винаги се уточнява с клиента преди да е започнала работата по компютъра.
Обяснява се точно и ясно, без заобикалки, как се е формирала цената на услугата, за да няма недоразумения. Внимавайте ако компютърният специалист започне да ви говори с много сложни термини, които вие очевидно не разбирате и избягва директния ви въпрос колко ще струва ремонта. Това вероятно означава че се опитва да ви измами и да ви вземе повече пари от необходимото.

Фиксирани цени.

Има стандартни компютърни услуги, чийто цени трябва да за фиксирани. Ако в компютърния сервиз няма ценоразпис, това може да е първият знак, че има нещо гнило.
Освен това дори и да не разбирате нищо от компютри достатъчно е да знаете какъв е проблемът с вашия компютър. Винаги можете да направите справка в Интернет за ориентировъчни цени на услугата.
Не забравяйте, че във всяка услуга се включва и такса труд, но това също трябва да бъде упоменато в ценоразписа на компютърни сервиз.

Как може да разпознаете ненадеждния компютърен сервиз?

  •   Липса на диагностика на проблема преди започване на ремонта. Когато отидете в сервиз за компютърни услуги, дори и да знаете какъв е проблемът, компютърният специалист трябва да направи диагностика на проблема. Ако ви каже, че ще ви се обади след седмица, за да ви каже какво не му е наред с компютъра бъдете внимателни!
  •   Не получавате конкретен отговор на въпроса какъв е проблемът с компютъра след направена диагностика. Компютърният специалист започва да си обстрелва с една камара термини, които ви звучат по-скоро като на китайски, отколкото като български. Вие започвате да си мислите, че проблемът е наистина огромен и изисква невероятни умения от страна на цяла артилерия компютърни специалисти. И в крайна сметка, когато ви се съобщи цената (доста солена). Тогава решавате, че това си е в реда на нещата, щом проблемът в бил толкова сериозен(и се оказва, че са ви преметнали).
  •    Отстраняването на наглед лесен проблем отнема цяла вечност. Ако вече две седмици не ви се обаждат явно има нещо нередно. Ако вие се обадите и ви отговорят уклончиво, то може и да се наложи да смените компютърния сервиз

В общи линии не е трудно човек да разбере дали специалистите в един компютърен сервиз са коректни и точни или целта им е по-скоро да ви вземат парите. Добрите специалисти предоставят качествени компютърни услуги.

Share this post

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.