Нов поглед върху компютърни услуги

Нов поглед върху компютърни услуги

Нов поглед върху компютърни услуги в България, София и по света.

Компютърните услуги не само в България, но и по света претърпяха множество значителни и дори фундаментални промени, както в начина, по който се извършват самите компютърни услуги, така и в същността си. Само за няколко години глобалната мрежа коренно промени всички компютърни услуги. Основна движеща сила в случая се оказа появата на програми като Teamviewer, който ни предостави лесен, бърз и сигурен начин да извършваме по-голямата част от компютърните услуги от разстояние (дистанционно), вместо за най-дребния проблем да се налага непременно да посещаваме офисите и домовете на наши клиенти. Всичко това стана възможно благодарение на глобалната мрежа от интернет. В България и по света вече почти не остана дом, или офис без бърз интернет достъп и възможност лесно и достъпно за всеки да даде достъп на компютърния специалист през програми като Teamviewer, за да може да бъдат извършени практически всякакви софтуерни услуги от разстояние. До само преди няколко години с колеги правехме посещения по адреси за разрешаване на всеки възникнал проблем с компютър, лаптоп, мрежа. Предварително записвахме часове с дни напред, а клиентите бяха принудени да изчакат реда си, за да може да ги посетим и да помогнем проблемите им да се разрешат. Сега с помощта на дистанционните ИТ услуги и дистанционна поддръжка вече е възможно само с няколко клика клиента да предостави парола на техника, за да може той от разстояние да коригира проблеми като заразяване с компютърни вируси, настройка на периферни устройства, като скенери, принтери, камери, почистване, профилактика и оптимизация на компютъри и лаптопи, мрежови услуги и други.

Както всеки може да предположи старата форма на PC услуги с посещение на адреси в София не е оживяла и днес, но възможностите които предлага дистанционната компютърна помощ и поддръжка са много големи.

В тази статия ми се иска да групирам компютърните услуги според вида и начина на тяхното изпълнение, като те са сортирани според най-често търсените услуги от клиенти.

Компютърни услуги в България, които могат да се извършат дистанционно, без физическо посещение на адрес:

  1. Почистване от вируси и софтуерна профилактика – това е най-често изпълняваната дистанционна компютърна услуга. Както всички знаем Windows операционната система не се слави с голяма устойчивост към компютърни вируси, спайуер и адауер. Все повече сайтове в интернет, както и програми които се предлагат в интернет простраството стават несигурни, пълни са с вируси и спай и е много лесно да заразим компютъра си, дори и да имаме добра антивирусна защита и работеща антивирусна програма. Практически никой вече не е застрахован от вируси и зловреден код.  Даже може да се каже обратното. Все повече вируси и зловредни програми буквално заливат интернет пространството, като оставят безсилни по-слабите безплатни версии на антивирусни програми, такива като AVAST FREE, AVG FREE, AVIRA FREE и някои други. За да може да се почисти компютърната система се налага ползването на множество професионални програми и тулове за почистване и профилактика на заразената система.
  2. Инсталиране на програми и помощ по настройки на компютъра – това са друг вид ит услуги, които биха могли да се извършат дистанционно. Инсталиране на специфична програма, която ни е необходима, разрешаване на проблеми с ползване на компютъра, като изчезване на клавиатурните подредби, проблеми с принтери и други устройства свързани с компютъра – това са все неща които могат да се направят от разстояние.

Посещение в дома или офиса на адрес е целесъобразно да се направи в следните случаи:

  1. Няма интернет на проблемния компютър по една или друга причина – в този случай няма как да се установи дистанционна връзка към проблемния компютър.
  2. Компютъра или лаптопа не стартира нормално и не зарежда операционната система и десктопа с иконите – невъзможно е да се работи, или стартира която и да било програма, включително и Teamviewer, за да се осигури възможност за дистанционна връзка
  3. Компютъра работи нестабилно – самоизключва се, саморестартира се, забива, или замръзва много често ( примерно през 5-10 минути). В такъв случай първо трябва да се стабилизира самата машина хардуерно и едва тогава да се пристъпи към софтуерна профилактика. Ако компютърната система блокира на всеки 5 минути на практика е невъзможно да се работи дистанционно.
  4. Компютъра изобщо не се включва. В таков случай той трябва да бъде отремонтиран и тестван сервизно.

Най-старата форма на компютърни услуги си остава и най-сигурния начин да се справим с проблемите на неработещата компютърна система – сервизна диагностика, тестване и ремонт на проблемната машина.

Ако имате нужда от спешна компютърна помощ или сервиз за компютри може да се свържете с нас на 0894 700 233.

Ако не сте наясно какво трябва да се направи във вашия случай просто ни се обадете на 0894 700 233 и питайте без да се притеснявате. Наш сътрудник ще отговори на интересуващите ви въпроси и ще ви помогне да разберете какво може да се направи във вашия конкретен случай.

Share this post

Post Comment