Препълване на диск C: – проблеми и решения

Препълване на диск C: – проблеми и решения

Разрешаване на проблема с препълване на диск C: или системния дял на диска.

Много често като проблем при компютри и лаптопи се явява препълване на на диск C: на диска. Причините за това могат да са много и различни. Системния дял на диска, на който е инсталирана операционната система е много важно да не е препълнен и да е в добро общо състояние. За целта в дял C: , където е инсталиран Windows обикновено трябва да имаме поне 1/3 свободно дисково пространство. Желателно е обаче поне половината от дяла да е свободен, без грешки във файловата система и да не е фрагментиран.

Какво е необходимо да се направи, ако забележим че диск C е препълнен, или се препълня бързо?

На първо място проверете дали в системния дял не е оставено прекалено малко място. Счита се вече, че системния дял трябва да има поне 60 GB място. Аз лично смятам, че дяла трябва да има като минимум 80 гигабайта, а в случай с диск по-голям или равен на 500 GB е добре да бъде оставено първоначално 160 – 200 гигабайта пространство в дял С.

Второ – проверете дали не са се натрупали много временни файлове. Изчистването на временни файлове или „temporary files“ може да се направи с програми като Ccleaner, или BleachBit. Тези програми автоматично почистват временни файлове, които се натрупват по време на работа с компютъра и го задръстват с времето. Почистването става елементарно с натискане на един бутон.

Трето – редовно проверявайте състоянието на файловата система, като пускате проверка за грешки на дяла от TOOLS/ Check Disk, като отметнете задължително полето „Automatically Correct Filesystem Errors“

Възможна причина за препълване на системния дял може да бъде също така наличие на вируси и зловреден код в компютъра, множество протичащи, или протекли актуализации на операционната система, проблеми с хард диска и други.

Ако не сте сигурни какво трябва да се направи, или не знаете какво може да изтриете, за да се освободи място на диск С  е по-добре да потърсите помощ от специализиран сервиз. Има професионални програми, които сканират и показват точно разпределението на файловете върху повърхността на диска, подобно на торта. С помощта на такава програма ние сме в състояние да видим кое точно препълва дяла и знаем какво може а какво не може да бъде премахнато. Има скрити системни файлове, които се виждат, но само някои от тях могат да бъдат премахнати безопасно.

Внимание! Ако изтривате файлове от системния дял трябва да сте абсолютно наясно какво точно правите. В противен случай рискувате да повредите операционната система необратимо.

Също така е възможно присъединяване от дял D: ,или друг съседен дял към дял C: на свободно пространство, без риск от загуба на данни и настройки. Това е подходящо в случаите, когато заделеното място в дял C e много малко и недостатъчно, като например по-малко от 30-40 GB.

За връзка със сервиза може да се обаждате на 0894 700 233

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.