Ремонт на монитори – най-чести причини за проблем с монитора

Ремонт на монитори – най-чести причини за проблем с монитора

Ремонт на монитори – най-чести проблеми

ремонт на мониториРемонтът на монитори се промени доста през последните години, с навлизането на модерните технологии в областта

Ремонтът на монитори може да бъде лесен като детска игра или доста сериозно предизвикателство за компютърни специалист. Разбира се, това зависи и от подготовката и опита  на компютърния специалист.

Не се заблуждавайте, че мониторът се нуждае от ремонт по-рядко от самия компютър. Често пъти проблемите в едното всъщност са породени от другото. Проблемите с монитора възникват поради редица причини. Някой от тях са свързани със самия монитор, а други са свързани със софтуера или хардуера и това води до смущения в работата на монитора.

Често ли се налага да се прави ремонт на монитор?

Както всяка техника, така и мониторът се нужда е от ремонт и поддръжка. Това трябва да става в специализиран сервиз за ремонт на монитори, където ще могат да ви дадат изчерпателна информация за това доколко сериозен е проблемът. Питайте непременно дали ремонтът ще струва скъпо и дали няма да ви е по-изгодно да си закупите нов монитор.

Преди да чуете мнението на специалиста не бързайте да си правите изводи за това какъв точно е проблемът. Интернет съдържа много информация по темата, но човек, който не е специалист в областта не може да прецени какъв точно е проблемът от публикациите в Интернет.

Ако решите сами са потърсите проблема, може да се окаже, че сте навредили повече отколкото, ако сте се консултирали със специалист в самото начало.

Ето най-честите проблеми, водещи до нуждата от ремонт на монитора.

Най-лошото, което може да се случи на вашия монитор е да се получи повреда на матрицата. Счупената матрица не си струва да се сменя. Друг голям проблем е дефект в платката за управление на процесора. Тогава подмяната на дефектиралите части в някой случаи излиза по-скъпо от закупуването на нов монитор, ремонтът  скъп и дори може да се окаже неефективен. В повечето подобни случаи компютърните специалисти препоръчват закупуването на нов монитор.

Често срещана повреда при мониторите е проблем с инвертора, който отговаря за яркостта на цветовете. Проблем с инвертора може да доведе до тъмен екран. Инверторът представлява издължена платка, която под подходящо напрежение захранва матрицата на лаптопа. При мониторите с LED подсветка няма инвертор, такъв има при тези от типа CCFL.

Когато има проблем с лампите на подсветката екранът е мътен или тъмен. Тогава се подменят лампите. Причината за изгарянето може да е, както чисто механична предизвикана от прекалено натоварване или просто да им е дошло времето да изгорят.

Електрониката е основен проблем, който води до нуждата от ремонт на монитор.

Може също така да има прекъснат лентов кабел, мъртви пискели, проблеми в захранващия блок или чертите на матрицата.

Независимо какъв  проблемът имайте предвид, че мониторът е финна техника и отварянето му от хора, които не са наясно с устройството и функциите му, може да го увреди допълнително.

За да намалите риска от проблеми с монитора, винаги при закупуването на монитор се съобразявайте и с параметрите на компютъра. Ако те не съвпадат се увеличава шансът от появата на дефекти, които могат да бъдат избегнати при навременна консултация със специалист.

В общи линии почти всички проблеми, които водят до ремонт на монитори могат да бъдат отстранени от добър специалист в областта.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.