Сервиз за монитори

Сервиз за монитори

Сервиз за монитори.

Ремонт и поправка на LCD (плоски) монитори.

Ремонтът на монитори обикновено се налага, когато има изгоряла крушка или проблем със захранването. Ремонтът на монитори се осъществява в специализиран компютърен сервиз от специалист, квалифициран в областта.

Мониторът е неизменна част от настолния компютър и без него функционирането му не е възможно. Предназначението му е да извежда действията, които извършва компютъра във вид разбираем за потребителя.

Характеристиките, които определят монитора са технологията на създаване, разделителната способност, време за реакция, честота на опресняване. По тези параметри се определя класа на монитора и неговата функционалност.

Големина на екрана в инчове и максимална разделителна способност

Разделителната способност на монитора и размера на екрана са едни от най-важните характеристики. Те определят доколко детайлна ще бъде картината. Резолюцията се измерва в пиксели (най-малката частица изграждаща образа).

Други допълнителни характеристика са цвят, яркост, контраст. При избора на монитор в важно да се има предвид за какво ще се използва – видео обработка, обработване на изображения, гледане на филми, музика, игри. Важно е да съобразите монитора с видеокартата, за да може да има синхрон между двете.

Кога се прави ремонт на монитор?

Най-често мониторът изобщо не се включва, изгасва или гасне сам периодично. Ремонтът на монитора се налага също когато образът не е ясен, когато картината подскача. Възможно е също образът променя необичайно цветовете си, примигване, трептене, размазване на картината. Първо проверете дали всички кабели да си на мястото и дали не са се разхлабили.

Често пъти, когато възникне проблем, който изглежда свързан с монитора, се оказва, че проблемът всъщност е на хардуерно ниво.

Обикновено първият признак на проблем е загубата на образа. Ако при включването на компютъра мониторът не тръгва, това може да се дължи на няколко причини. Едно от тях може да е грешно свързан кабел, който води до липсата на образ.

Ако се съмнявате проверете видеокартата

Проверете дали проблемът не е във видеокартата. При прегряване мониторът може да се изключи, за да избегне изгаряне. В този случай извадете видеокартата и я поставете отново.

Проблем с драйверите е друг вариант, при който често пъти мониторът попада в сервиза за ремонт на монитори. Ако образът изчезва при стартиране на операционната система или внезапно изчезва, вероятно се налага преинсталиране на драйвери. Ако не сте специалист в областта, по-добре не се наемайте да го правите сами, за да не се наложи след това да се преинсталира цялата операционната система.

Тест на принципа на изключване

Ако мониторът ви не тръгва , един от най-лесните начини да разберете дали проблемът в монитора или в компютъра, е да свържете монитора към друг компютър. Ако и тогава не тръгва, значи мониторът се нуждае от ремонт. В противен случай търсете причината в компютъра.

Ако при включване, не чуете вентилаторите, то тогава имате проблем с компютъра, не с монитора.

При ремонт на монитора се налага обстойно диагностика на проблема, като след отстраняването му се налага тестване, за да се разбере дали проблемът е перманентно отстранен.

Цена на ремонт на монитор

Цената на ремонта на монитор зависи от типа на проблема. Ако се налага подмяна на части, които струват скъпо, компютърният специалист ще ви осведоми, за да прецените дали ще инвестирате в подмяната им или ще предпочетете да си закупите нов монитор.

Преди всичко е важно да знаете, че сами не можете да се справите с проблема свързан с монитора ви, за това се свържете със сервиз, който е специализиран за ремонт на монитори.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.