Спектър на компютърни услуги

Спектър на компютърни услуги

Компютърни услуги същност и видове.

Какво да разбираме под компютърни услуги и каква е разликата между компютърен сервиз и компютърни услуги?

Всяка услуга свързана с компютърна техника, като компютър, лаптоп, таблет, монитор, принтер, периферия, или друга електроника може да се нарече компютърна услуга. Компютърните услуги могат да се разделят на различни видове и групи, според тяхната същност.

Най-често търсени са: инсталиране на операционна система и най-често Windows на компютри и лаптопи, преинсталиране на операционна система, разрешаване на проблеми с програми и настройки, възникнали по време на работа с Windows, или следствие на заразяване с вируси и зловреден софтуер,  търсене, намиране и инсталиране на драйвери за устройства и периферия, а също и на програми и приложен софтуер за работа, игри и други. Съществуват много по-рядко срещани компютърни услуги, като инсталиране и настройване на електронен подпис и електронно банкиране, махане на парола от заключен компютър, възстановяване на изтрити файлове от кошчето и след формат и преинсталация, настройване на рутер, скайп, пощи и прочее. Възможни компютърни услуги са също софтуерната профилактика, дистанционната компютърна помощ при по-дребни проблеми и настройка, услуги като конвертиране на документи от един формат в друг, изграждане на мрежи между компютри и споделяне на файлове и ресурси.

Трудно е да се изброят всички възможни компютърни услуги от които хората се нуждаят ежедневно при своята работа с компютъра. Факт е обаче, че те са много и се свързват предимно със софтуера, инсталиран на машината. Възникват сравнително рядко, но когато се появи проблем, той трябва да се разреши максимално бързо, защото най-често блокира напълно или частично работата с компютърната система.

Между сервиза за компютри и компютърните услуги съществува разлика, въпреки че границата между двете често се размива, тъй като все повече сервизи предлагат и компютърни услуги в своята ценова листа. Основно разликата е в това че сервиза се занимава предимно с хардуерни проблеми като диагностика, ремонт, почистване, профилактика на техниката, докато ит услугите се отнасят повече за софтуера и операционната система. Освен това често компютърните услуги се извършват на място при клиентите, с посещение на адреса на клиента, по домове и офиси. Сервизите от своя страна се занимават предимно със хардуерни проблеми, изискват техниката да се остави в сервиза и не носят отговорност за софтуера и информацията, която съхранявате в компютъра си. Това ги прави по-тромави от към обслужването на клиентите и затова много хора предпочитат сервизите, които предлагат компютърни услуги, включително и по домовете.

Когато търсим компютърни услуги и компютърен сервиз е важно да разчитаме на бързо обслужване, посещение на адрес, ако е целесъобразно и наложително, както и високо качество на услугите.

Компютърен сервиз „ИЗТОК“ предлага широк спектър от компютърни услуги. За връзка с нас позвънете на 0894 700 233, или посетете страницата за контакт.

Share this post

One thought on “Спектър на компютърни услуги

Post Comment