Видове компютърни услуги и развитие

Видове компютърни услуги и развитие

Бързо развитие на компютърните услуги.

Услугите в областта на информационните технологии и в частност компютърните услуги и PC поддръжката за последните десет години претърпяха значително развитие. Те се промениха до неузнаваемост, благодарение на навлизането на новите технологии. Новият хардуер е с многократно по-голям капацитет и в пъти по-високи параметри. Софтуерът и обслужващите програми са дори радикално нови и дават възможност за оптимизиране на ит услугите в сектора на компютърните и информационни технологии.

Огромна промяна в сферата на компютърните услуги

Ако погледнем как стояха нещата само преди около 10 години, днес няма как да не забележим огромната промяна в начина на администриране и поддръжка на компютърните системи. От времето, когато администраторите работеха само на нивото на командния ред, през новия софтуер на ACRONIS, MINITOOL PARTITION, EASEUS и други до появата на TEAMVIEWER – едно революционно приложение, изцяло променящо възможността за ит поддръжка и администриране от разстояние (REMOTE SUPPORT). Компютърните услуги вече могат да се изпълняват отдалечено на всеки компютър, който е свързан с глобалната мрежа, без значение от разстоянията. Microsoft Windows, MAC OS, както и Linux, като водещи операционни системи, също претърпяха огромно развитие. Те предложиха по-добра стабилност, висока скорост на работа, екстри и удобства, както за крайния потребител, така и за системните администратора и ИТ специалистите.

Какво е важно, за да бъде един ит специалист и SYSADMIN ефективен?

На първо място той трябва да бъде в час с най-новите технологии, най-новите версии на софтуера и операционните системи, които използва и инсталира, както и да практикува ежедневно компютърни услуги и компютърна поддръжка. ИТ практиката изисква преди всичко постоянно да бъдеш в час с най-новото, да не прекъсваш живата връзка с компютъра и интернет, да си постоянно ангажиран с разрешаването на компютърни проблеми. Отмина времето, когато системния администратор по цял ден се налива с бира и се забавлява…

Какви разновидности биват компютърните и ит услуги днес?

Видове компютърни услуги и развитиеНевъзможно е да се изброят всички възможни проблеми, неизправности и решения при ит поддръжката. Все пак те могат да се обединят в групи на най-често налагащи се в ит практиката.

Хардуерни

На първо място това е ремонта и поддръжката на компютърни системи на хардуерно ниво. Колкото и добри програмисти и ит специалисти да сме, ако компютъра не работи сме безполезни. Докато компютъра не се поправи, нашата работа спира напълно. Диагностиката, ремонта и поддръжката на компютри, смяна на неработещи части е една от основните дейности, без които не можем.

Софтуерни

На второ място е софтуера и правилната работа с него. Като се започне още от разделянето на хард диска на дялове. Премине се на форматиране, инсталиране на операционната система (според изискванията на хардуера). Ключови елементи на добрата практика са инсталиране на всички необходими стартови програми. Важно е осигуряване на антивирусна защита, осигуряване на REAL TIME BACKUP архивиране при необходимост и други…

Профилактика

Трето и също много важно: редовната профилактика и поддръжка на компютрите. Тя трябва да се прави ежедневно, ежемесечно и ежегодно.

Профилактиката на компютърните системи включва редица дейности, всяка от които има своето решаващо значение за безпроблемната работа на компютрите. Това са преди всичко: проверка на дяловете и файловата система за грешки и тяхното навременно отстраняване. Актуализиране на операционната система с последни ъпдейти, сканиране и проверка за вируси, спайуер, адауер и друг зловреден код, изчистване на временни файлове, подновяване на версиите на инсталирания софтуер и плъгъни, оптимизиране на системата чрез дефрагментиране, ако е необходимо ( при магнитните дискове).

Отдалечени

Не на последно място е и отдалечената администрация и дистанционните ит услуги и поддръжка (REMOTE SUPPORT). Като сравнително нов метод за ит услуги и поддръжка, тя се отличава със своите предимства. Такива са независимост от разстоянията между осъществяващия съпорта и нуждаещия се от поддръжка компютър, лаптоп, или друго устройство. Бързина на реакция при нужда от спешна намеса. Възможност за едновременна работа върху две или повече компютърни системи от един системен администратор в реално време.

Share this post

2 thoughts on “Видове компютърни услуги и развитие

  1. Наистина полезна статия. Всичко постоянно се променя и всеки трябва да знае, какво трябва да прави.

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.