Как изглежда дисплея на лаптопа, ако е счупен?!

Как изглежда дисплея на лаптопа, ако е счупен?!

Как да сме сигурни че дисплея на лаптопа ни е е счупен?

Дисплея на лаптопа е направен от два тънички слоя стъкло между, които са поместени тъмни черни кристали. Върху тях е поставено съразмерно парче пластмаса, което го предпазва. Когато дисплея на лаптопа е счупен не винаги може да се напипа пукнатината, заради парчето пластмаса отгоре. Въпреки това пукнатината е на лице и на екрана излизат бели или черни петна, тъмни и светли вертикални линии и други.
Линиите по счупен екран може да са вертикални или хоризонтални, но не е задължително да са много, може да е една единствена. На счупеното/пукнатото място могат да се появят и черна точка/и. Има риск и екрана да стане напълно черен, но този проблем може да се появи и при проблеми с видео драйвъра. Добре е да се занесе в сервиз, за да се установи точната причина за проблема.

Повреди от потребителя

Ето и рискове и повреди по лаптопа, които се считат за повреди нанесени от потребителя:
1. Хоризонтални, назъбени, вертикални или диагонални линии по дисплея на лаптопа – в повечето случаи те показват, че той е бил счупев в следствие от нанесен удар. Ако на екрана се появят само вертикални или хоризонтални линии може да има повреда с вътрешен кабел или драйверите.
2. Тъмни или безцветни петна по екрана на лаптопа – в повечето случаи те се появяват на дисплея в следствие на заливане с течност.
3. Бели петна по дисплея на лаптопа – причината за тяхната поява е пряк контакт на дисплея с остър предмет. Има риск белите петна да се появят и при натиск към него.
4. Бели или черни пукнатини – такива петна се появяват по екрана, когато вътрешното стъкло на лаптопа е пукнато. В този случай течните кристали се събират на едно място.
5. Черни плътни черти – тази повреда идва, когато самото стъкло е счупено. Най-често черните назъбени линии са най-дебели в краищата, защото там се събират течните кристали, които са изтекли.
6. Черно-бели петна на целия екран – това показва, ч целия екран е натрошен много. Това е видим проблем, при който ще е късмет, ако самия екран все още работи и се вижда някаква картина под него.
При този вид щета обикновено гаранцията на лаптопа ви не важи, защото се счита за щета нанесена от потребителя. Друг е въпроса, ако сте направили застраховка на устройството, тогава повредата може да бъде покрита.

Ремонт на дисплей на лаптоп

Разбира се може да го занесете и в сервиз, за смяна на екрана, но ремонта не е евтин, като цяло. Всичко зависи от марката можела и т.н., но в повечето случаи може да бъде поправен.
Не се препоръчва да предприемате стъпки за самоподмяна на екрана на лаптопа. Това е трудна задача за хората, които нямат представа от ремонт на лаптопи. Може да се нанесат повече щети, отколкото са били нанесени до този момент.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.