Намиране на изтрити или загубени файлове

Намиране на изтрити или загубени файлове

Програми за намиране на изтрити или загубени файлове

 

Проблеми със загуба на данни

Случвало ви се е да търсите изтрити или загубени файлове в компютъра си? Може би отговора на този въпрос е да, но не знаете как точно да постъпите и прибягвате до сервиза.
Всяка информация, която се намира на вашия диск е доста ценна. Лесно може да загубите важен бизнес проект или семейни снимки, а намиране на изтрити или загубени файлове е трудно. Причината за този злощастен факт, може да бъде заради заразени файлове, различни бедствия или неволни изтривания. Почти всичко може да се намери или възстанови, просто не бива да изпадате в паника, защото тогава нещата се влошават.

Програми за възстановяване на файлове

За възстановяването на важната за вас информация се използват различни софтуерни инструменти. Надеждата за напълно възстановяване на всичко нужно при HDD носителите е по-голяма, но и при SSD устройства това е възможно, макар че е по-трудно. Инструментите, които ще ви предложим са доста успешни при намирането на вече изтрит видео файл или редактиран, но незаписан файл.
Ето и инструментите, които можете да използвате за намиране или възстановяване на загубени файлове

1.    UndeletePlus Review

Това е  единствения платен инструмент, който ще ви предложим. Но за символична цена, приблизително $40 за цяла година. Можем дори да кажем, че интерфейса, който се предлага е най-подходящ за начинаещи потребители. Той е лесен за разбиране и използване. Самият инструмент предлага опция за търсене по цяло или частично име на файла, по дата на последната корекция/редакция и други. След зададените данни просто натискате „старт” и търсенето на загубения файл започва веднага. След като приключи с търсенето програмката ви показва спретнато и нагледно всичко намерено от нея по зададените данни. Самото възстановяване на файла също е много лесно. Делят ви само още няколко клика и той е вече на лице. Може би това е най-предпочитания инструмент. Макар че е платен той е най-лесен за използване и води класациите.

2.    Disk Investigator

инструмента е предназначен за възстановяване на изтрити файлове (но все пак това не са единствените му функции). Самата програмка е напълно безплатна. Когато инсталирате и стартирате инструмента, той веднага започва да работи. Първата му работа е да ви даде информация за размера и съдържанието в хард диска. Може би повечето потребители няма да разберат нищо от показаното, защото информацията представена с цифри. Хубавото на тази програма, е че при търсенето на файловете наистина „обръща устройството с краката нагоре”, търсенето е много обстойно. Времето за сканиране е дълго, но това е поради факта, че наистина разровя всичко, за да намери търсената от вас информация.Четенето и разшифроването на получените и откриете данни, обаче може да се окаже истинско мъчение за мнозина.

3.    Recuva

инструмента е доста полезен най-вече при неволно изтрит файл или в случай на изтрива след намесата на вируси. Самата програмка е отново безплатна и се разработва на базата на дарения. Интерфейса на Recuva е добре подбран и доста лесен за работа. При затруднение може да се възползвате и от помощника, който предлага програмата. Доста е ефикасна и е малка, за това е предпочитана от много хора. Единственият и недостатък, е че не поддържа SCSI дискове.

4.    FreeUndelete

инструмента е проектиран най-вече за бизнес употреба, а и малко по-сложен за използване. За ползването няма доста предоставена информация, затова и ползването му от незапознати потребители е трудничко. Все пак на интерфейса в ляво се намира прозорец, чрез който може да изберете къде да търсите. Макар, че има опция да за търсене в С и Н, може да извършите сканиране само на С. За жалост чрез използването на този инструмент не може да зададете търсене по дата, име на файл или по последна промяна. Тук идва и другото затруднение, точната локализация на това което търсите, защото инструмента дава само насочваща информация (т.е къде може да се намира, а вие сами трябва да продължите търсенето си). Другата пречка е че започнете ли да търсите в едната папка и там не е файла, който ви трябва не можете да се върнете в началото, а трябва да пуснете сканирането отново и да влезете в следващата папка и т.н. На кратко казано, хубавото е че програмата е безплатна, не е чак толкова трудна за ползване, но е доста объркваща и иска много допълнителни усилия, за да стигнете до това, което търсите.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.