Ако лаптопа прегрява

Ако лаптопа прегрява

Лаптопа ми прегрява – какво да правя?

прегряване на лаптопАко лаптопа ви загрява и прегрява, това значи, че имате много сериозен проблем. Прегряването на лаптоп може да има сериозни последствия – от повреда на вентилатора до разлепяне на видеокарта и цялостна повреда на дънната платка. Веднъж дала дефект видеокартата не може да бъде поправена надеждно. Да възможен е ремонт на дъно на лаптоп, но той ще бъде нетраен и скъп. Така че не губете време. По-добре е да потърсите веднага професионален сервиз за почистване на лаптопи.

Има лаптопи, които по принцип си греят повече и изхвърлят струя горещ въздух от вентилационния отвор, но това не означава, че лаптопа прегрява. Такива са обикновено някои модели лаптопи екипирани с core i7 процесори и ATI видео карти. При тях дори е възможно високи температури от порядъка на 90 градуса по целзии за процесора да се считат за нормални. Техните видео карти също отделят голямо количество топлина, която се отвежда от охладителната система на лаптопа. Това не значи обаче, че тези лаптопи прегряват. Случая не е такъв ако лаптопа прегрява и се изключва. Самоизключването е сигурен знак за проблем с прегряване. Ако лаптопа ви се изключва сам то търсете професионална помощ възможно най-бързо.

Как може да измерим температурите на процесор и видеокарта сами и да направим заключение относно състоянието на нашия лаптоп?

Един добър начин да се ориентираме за състоянието на нашия лаптоп е да изтеглим програма и да замерим всички температури. Добър избор на безплатен софтуер за измерване е HWINFO. Програмата предлага стартиране на сензорната информация на системата. Тя позволява да се проследят температурите на всички компоненти на компютърната система.

Това е списък на максимално допустими температури за процесори:

ПРОЦЕСОР – максимално допустима температура

За AMD процесори:

AMD Athlon socket     90°C
AMD Athlon slot      70°C
AMD Athlon XP Barton     85°C
AMD Athlon X2       70°C-78°C

AMD Phenom     70°C

Athlon II      72°C – 81°C

Phenom II     70°C

За Intel процесори:

Pentium D 69°C

Celeron D     69°C
Celeron Mobile    100°C

Intel Core 2 Duo 73°C
Core 2 Duo Mobile     100°C

Intel Core 2 Extreme 71°C

Intel Itanium 2 83°C

Intel Core i3     72°C
Intel Core i5   72°C
Intel Core i7  70°C – 73°C

Ситуацията вече е ясна. Ако замерите с HWInfo температури по-високи, или равни на посочените в списъка, то явно ще се наложи да търсите сервиз за почистване на лаптопи.

За видеокартите може да се даде следното общо правило:

30 C – 49 С картата работи на празен ход. Не са стартирани сериозни задачи.

50 C – 59 С GPU работи слабо в топла стая, или почти не се ползва.

60 C – 69 С Картата работи и обработва видео с приемлива скорост

70 ° – 75 ° Има греене. Картата работи на пълни обороти.

75 С – 79 С Този температурен диапазон е висок. Някои GPU могат да се справят чудесно при тези температури, но по-добре да играете на сигурно.

80 C – 89 С  Внимание! Тези са като игра с огъня. В този обхват, вашата GPU може да изглежда сякаш се справя добре, не мирише на изгаряла пластмаса. Но така може сериозно да повредиш своята видео карта.

90 C – 99 C Определено има проблем и може би вече мирише на изгоряло. Картата вече дефектира. По-високи температури биха били смъртоносни за вашата видеокарта.

Винаги при съмнение за прегряване на лаптоп може да потърсите професионална сервизна помощ при нас. В сервиз Изток извършваме всякакви услуги по почистване и профилактика на лаптопи. Ако лаптопа прегрява може да очаквате следните сервизни услуги при съответните цени:

Диагностика на лаптоп и компютър със замерване на температурите – безплатно!

Почистване на лаптоп без отваряне с помоща на специален компресор – 20 лева

Почистване на лаптоп с разглобяване без смяна на термопаста – 30 лева

Почистване на лаптоп с цялостно разглобяване и смяна на подложки и термопасти – 40 лева

Срока за изпълнение на поръчка сервизно почистване на лаптоп е от два часа до един работен ден. Телефона за връзка е 0894700233

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.