Беди за лаптопа при проблеми с микрочиповете и платката

Беди за лаптопа при проблеми с микрочиповете и платката

Най-тежките ремонти на лаптопи

 

Ремонти на лаптопи, които се извършват на вашия лаптоп или компютър са свързани с платката, запояване или микрочиповете в повече от случаите.

Най-често срещаните ремонти на лаптопи и компютрите са свързани с дефектите, които дават в чиповете, видеокартите или процесора. Дефект при видеокарта може да изникне, когато тя е вградена, когато е част от дънна платка или когато е отделен компонент. При лаптопите в повече случаи дънните платки са запоени за процесорите. В 90% от случаите се налага подмяна на засегнатия компонент при ремонт на някои от тези части. Все пак има шанс и когато те могат да се поправят.

Кога се налага ремонт на лаптоп?

Когато се налага ремонт на някой от тези компоненти на лаптопа или компютъра ви, той ви подсказва за това със следните „опции”:

  1. Включването на компютъра или лаптопа е невъзможно.
  2. Успявате да включите устройството, но се появява само един черен екран. В този случай вентилаторите продължават да работят.
  3. Компютъра или лаптопа започват да се рестартират сами по всяко време, без да „оповестяват” за това действие.
  4. Самото устройство не се включва, то не реагира, когато бутона старт се натисне.
  5. Компютъра или лаптопа се включват, но клавиатурата, USB портовете и тъчпада не реагират, когато искате да работите с тях.
  6. Компютъра или лаптопа ви работят, но температурата им е твърде висока.

Причини за повреда на микрочиповете

Живота на всеки един компонент зависи от начина му на експлатация, но и от производствените материали. При мобилните устройства съществуват няколко неписани закона, които трябва да се спазват, ако желаете те да ви служат вярно по дълго време и да нямате проблеми с микрочиповете. Препоръчително е компютрите и лаптопите да се използват при температура около 20 градуса, да се ползват в лесни за проветряване помещения, вентилаторите да не са покрити и други. Малко от нас знаят, но честото рестартиране на компютрите и лаптопите ни вреди на твърдия диск. Ако го използвате всеки ден е по-добре да го оставяте в режим на хибернация или по-познатия ни, като stand by.

Причини за повреда на видеокарта или чипсет

Гледате ли често видео или играете игри на лаптопа или компютъра си? Това са „тежки” задачи за „машините”, които предизвикват проблеми с видеокартата. Те могат да бъдат избегнати и забавени във времето, ако оставяте устройството да си почива по-мъничко на всеки 2 часа. Това се прави с цел изстиване на натоварваните компоненти и предпазване на устройството от прегряване, а от там и счупване.

Какво може да доведе до проблеми и ремонт на чиповете

Силните удари са най-честата причина за счупване и повреди на чиповете. За да ги избегнете ви съветваме при носенето на лаптопа си да го прибирате в пригодените за това чанти. Те го предпазват от възможните директни удари, които може да получи, а това ви спестява пари, защото после ремонта му не е лесен и лек. При един удар може да се повреди на само чипа, но и твърдия диск, което води до риск на загуба на важна информация.

От къде могат да дойдат проблемите с дъната платка

Доста често прибягваме до „вграждане” на допълнителна RAM памет, защото не можем да поберем нужната ни информация в тази, която имаме в наличност. Преди да прибегнете до използването на още памет проверете добре дали тя е съвместима с вашето устройство. Ако тя е несъвместима идват проблемите с прегряването и от там изгарят микрочиповете. Ако вече използвате допълнителна памет и компютъра или лаптопа ви се замисля при отваряне на страници, бавно възпроизвежда видео и други, може би имате проблем със съвместимостта.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.