Чистене на лаптоп със софтуерна профилактика.

Чистене на лаптоп със софтуерна профилактика.

Чистене и профилактика на лаптоп.

Сигурно се питате кои са най-често търсените компютърни услуги при лаптопите. Това са  почистването от прах, изчистване от вируси и друга софтуерна профилактиката, а също и преинсталиране на ОС. Най-често това са проблеми, засягащи  бързината и стабилността на операционната система, проблеми с прегрявания и хардуера като цяло.

В софтуерно отношение вирусите са най-големия проблем при компютрите. При това не тежките вируси, а по-скоро дребни вируси, като спайуер, адауер, лъжливи търсачки и друг зловреден код създават много повече проблеми отколкото старите вируси. Те задръстват компютъра, като създават предпоставка за прегряване, забавят работата на системата, водят до постоянно изкачащи прозорци и нежелани рекламни карета, както и пренасочват браузърите към фалшиви страници, пълни с вируси и спам.

Интересен факт е, че линукс базираните операционни системи като UBUNTU и MINT , са много устойчиви на вируси, докато Windows OS системите се заразяват много лесно, особено, ако нямате на разположение инсталирана и активирана добра антивирусна програма на вашия лаптоп. За съжаление обаче линукс базираните системи макар и много удобни и пригодени с множество екстри могат да се ползват само за най-обща работа. Почти целия професионален софтуер със специфични функции у нас в България е разработен предимно да се ползва и инсталира само под Windows операционна система и не е съвместим по никакъв начин с линукс или други по-малко използвани операционни системи.

Кога се налага почистване на лаптопа? Как да разберем, че нашия лаптоп има нужда от изчистване от прах?

Лаптопите прегряват лесно особено лятото, когато е горещо и температурите надминат 25 градуса. В летните горещини лаптопа е особено чуствителен на прах и други замърсители във вентилационната система за охлаждане.

Ако забележите, че вентилатора е станал много шумен, лаптопа става горещ на пипане в определени части на корпуса, или се самоизключва и забива, т.е блокира често, това може да означава най-често, че има нужда от почистване на лаптопа от вътре. Това се прави в специализиран сервиз, като лаптопа се разглобява, или продухва през компресор при строго определено налягане и от определено разстояние. При това често пъти е добре да се смени термопастата над процесорния чип, чипсета и видеокартата, след като внимателно се отстранят всички остатъци от старата термопаста. Добре е също да се смаже вентилатора на охладителната система на лаптопа.

Профилактиката е общо понятие, което включва множество дейности по поддръжката на всеки лаптоп в добро състояние. Най-често профилактиката може да се раздели на хардуерна и софтуерна и включва почистване на лаптопа, чистене от вируси, чистене на временни файлове и ненужни файлове, препълващи твърдия диск, оптимизиране на системата чрез дефрагментиране на диска, регистри и други. Инсталиране на всички нови версии на програми и ъпдейти на операционна система ако все още не са инсталирани.

Интересно е да знаете, че една антивирусна програма, колкото и добра и надеждна да е е крайно недостатъчна за да подсигури компютъра чист от вируси. Ето защо почистването става чрез сканиране с няколко допълнителни антивирусни и антимолуер програми.

Има много случаи, при които почистване и профилактика не вършат работа. Това се случва когато проблемите са толкова сериозни, че вече са довели до необратими повреди в операционната система, регистрите, системните файлове, програмите, до степен при която преинсталирането става единствен разумен изход.

Когато се стгне до преинсталация е добре да знаете, че файловете могат да бъдат запазени, но програмите и настройките се правят отново след приключване на преинсталационния процес.

Преинсталирането е добре да се прави на няколко години, но само като краен вариант за разрешаване на проблемите, или ако специалиста прецени, че е време за това.

 

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.