Домашна смяна на клавиатура на лаптоп

Домашна смяна на клавиатура на лаптоп

Домашна смяна на клавиатура на лаптоп

 

Вие собственоръчно можете да извършите подмяна на клавиатура на лаптоп в случай, че буквите или цифрите са изтрити, някои от копчетата липсват или цялата клавиатура е повредена.

Самата подмяна на старата ви повредена клавиатура с чисто нова не е чак толкова труден ремонт, но все пак изисква съсредоточеност и общи познания. Ако ги имате може би ще се справите със смяната и като следвате няколко леснички стъпки. Ако не сте убедени в собствените си умения е добре и дори препоръчително да занесете устройството си в сервиз, за да извършат смяната бързо, лесно и безпроблемно.

Стъпки за домашна смяна на клавиатура на лаптоп:

  1. Покупка на новата клавиатура – разбира се първото нещо, което трябва да свършите е да закупите нова клавиатура. Трябва да сте изключително внимателни, за да не объркате модела и, защото ако купите различна няма да успеете да направите подмяната. За да направите правилната покупка трябва да знаете модела и номера на личния ви лаптоп. Номерът може да откриете върху панела му или на стикер, който е залепен на дъното му. Записвате го на листче и купувате от магазина клавиатурата, която ви е нужна.
  2. Изключване на захранването – изключете вашия лаптоп от зарядното устройство. После изключете напълно вашия лаптоп. Следва да махнете неговата батерия.
  3. Махане на старата и повредена клавиатура – 90% от лаптопите са с готови панели за достъп до клавиатурата, което улеснява нейната смяна. Нужна ви е отвертка, с която да я премахнете, като все пак не влагате много сила, за да не повредите, пукнете или счупите панела. Насочете вниманието си и към кабелчетата, гледайте да не повредите някое от тях. Кабела на клавиатурата е много фин. Трябва да се внимава много, за да не бъде повреден. Едно погрешно движение може да доведе до повреда в конектора.
  4. Отстраняване на винтчета – след като вече сте надигнали клавиатурата най-вероятно ще видите винтчетата, които я държат здраво. Внимателно ги отвийте. Има вероятност клавиатурата да е захваната и с щипки, отстранете ги. В зависимост от модела и марката на лаптопа самото захващане на клавиатурата е различно.
  5. Подмяна на старата клавиатура с нова – извадете бавно старата повредена клавиатура и внимателно наложете новата.
  6. Захващане на новата клавиатура – внимателно се свързва кабела на клавиатурата с конектора. Новата клавиатура се „пасва” добре на мястото си и после всички свалени щипки се закачат и винтчета се завинтват. Панелите се връщат по старите им места и смяната е приключена.
  7. Проверка на направения ремонт по подмяна на стара клавиатура с нова – след като сте приключили сложете батерията на лаптопа ви. Включете зарядното устройство, пъхнете в буксата захранващия кабел и после стартирайте лаптопа си. Ако сте извършили действията правилно клавиатурата ви ще работи. Ще сте се отървали от изтритите букви и цифри по нея, няма да има липсващи букви и т.н.

Колкото и лесна да ви се струва подмяната на клавиатурата на лаптоп, ако нямате поне малки познания в областта и не сте на ясно с процедурата е добре да се доверите на специалистите в сервиза, които ще извършат ремонта бързо и безаварийно.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.