Инсталиране на Windows основни моменти.

Инсталиране на Windows основни моменти.

Инсталиране на Windows основни моменти

Основни моменти при инсталиране на Windows на лаптоп, или на компютър са няколко.

На първо място това е избора на версия на операционна система Windows,  според хардуерните спецификации и модела на лаптопа, таблета, съответно компютъра, на който се каним да инсталираме Windows. Към днешна дата от Microsoft имаме излезли официално вече няколко версии на Windows OS, които се ползват активно. Това са предимно Microsoft Windows 7, която е може би най-стабилната версия на Windows за сега. Windows XP, която макар спряна вече от поддръжка все още работи активно на около 30 % от компютрите в световен мащаб и не е ясно кога точно ще мине в историята. От друга страна най-новите версии на Windows, а именно Windows 8 и Windows 8.1 набират скорост. Дори вече започнаха да се продават масово модели на лаптопи и таблети, работещи единствено с най-новите версии 8 и 8.1 и те изобщо не възприемат нищо друго освен UEFI операционна система. При тях е невъзможно да се стратира инсталация на Windows различна от Windows 8 и Windows 8.1, независимо дали от флашка, двд драйв или по някакъв друг начин.

В случайте, когато имате избор каква операционна система да инсталирате на вашия компютър, лаптоп или таблет горещо препоръчвам Windows 7.

За по-стари машини с параметри по-малки, или равни на двуядрен процесор, 2 гигабайта рам, 80 гигабайта твърд диск е препоръчително инсталиране на Windows 7 32 битова версия.

За по-нови и мощни машини с параметри по-големи от горепосочените е препоръчително инсталиране на Windows 7 64 битова версия. Windows 7 Ultimate е за предпочитане, поради повечето възможности които предлага, като една от тях е многоезичния потребителски интерфейс. Това означава, че реално може да инсталирате два или повече езици на които да бъде визуализиран Windows и да ги променяте само с един рестарт на системата.

инсталиране на Windows основни моментиАко вашия компютър или лаптоп не поддържа версии на Windows по стари от Windows 8 и Windows 8.1 то инсталирайте тях, като тук отново важи правилото на 32 битовата и 64 битовата операционна система, описано по-горе, зависещо от системните параметри.

Скоро се очаква излизането на най-новата версия Windows 8.2

За да може да ползвате максимума на своята компютърна система е добре да се доверите на специалист при инсталиране и преинсталиране на Windows на вашия компютър, таблет или лаптоп, защото има много особености, касаещи инсталирането и преинсталирането, като се започне от правилното настройване на биоса и се стигне до инсталирането и настройването на драйверите на системата и софтуера.

Share this post

3 thoughts on “Инсталиране на Windows основни моменти.

  1. Тодорова · Edit

    Инсталирах си Windows 10, но не забелязах да има антивирусен софтуер. Може ли разяснения по този въпрос, защото нищо не успях да открия!

  2. Windows 10 идва с интегриран Microsoft Security Essentials. За съжаление (мое мнение), тя не е достатъчна надеждна антивирусна програма. Препоръчвам ESET NOD32 Antivirus. При инсталиране на антивирусната програма Security Essentials автоматично се изключва, за да не пречи.

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.