Как да поддържаме лаптопа си чист и в добро състояние?

Как да поддържаме лаптопа си чист и в добро състояние?

Защо е необходимо да се прави редовно почистване и софтуерна профилактика на лаптопа?

Всеки лаптоп, независимо от марката, модела и производителя си редовно има нужда от почистване от прах, а също и от софтуерна профилактика.

Помага ли лицензирания софтуер?

Сигурно си мислите, че ако сте с лицензиран Windows 7, или Windows 8, то това не се отнася за вас, но всъщност това не е така. Независимо от операционната система и от модела на вашия лаптоп, с времето той натрупва прах и замърсители от въздуха. Те запушват отворите, отговорни за доброто охлаждане на лаптопа.

Още причини за повреда

Тези проблеми са много явно на лице, ако пушите, или използвате лаптопа си на места, където се пуши. Цигарения дим има свойството да споява праха от въздуха с катрани. Благодарение на катраните, които съдържа и по този начин запушва плътно всички пътища към вентилатора и радиаторите. Така лаптопа не може да се охлажда. Особено пък сега в летните горещини това създава предпоставка за прегряване и дори изгаряне на дънната платка. На практика изгарянето на дъното на лаптопа представлява процес на отлепване на чиповете – видеокарта и чипсет. Те често се намират на един и същи чип на дънната платка. Когато това стане (не ви го пожелавам) има само два начина проблема да се реши. Единият е да се смени дъното с ново, което като цена излиза горе долу колкото ако си купите нов лаптоп. Вторият е да се направи смяна с нов, ребол или презалепяне на отлепения чип. Във всички случаи ще трябва да се бръкнете дълбоко в джоба си, защото тези ремонти са много сложни и излизат доста скъпо. Най-добре е да не допускате това да се случи с вашия лаптоп, като редовно го давате за почистване и профилактика против греене.

Вирусите водят до константно прегряване

Наличието на вируси също е предпоставка за прегряване, макар и косвена. Вирусите имат свойството да претоварват компонентите – процесор, памет, видеокарта, чипсет, твърд диск. Те причиняват отделяне на голямо количество топлина във вътрешността на лаптопа. Така той прегравя по лесно. Ето защо е добра идея почистването от вируси да се прави редовно – през няколко месеца до половин година. Почистването от замърсители, като прах, косми, дим, бактерии и други е добре да се прави за период от шест месеца до една година ползване.

За да се налага по-рядко да носите лаптопа в сервиз за профилактика и почистване е добре да следвате няколко важни правила за ползване.

Как да предпазим техниката от прегряване?

На първо място избягвайте да работите с лаптопа си в леглото. Не го оставяйте да работи върху покривки и одеяла. Пазете го от прах и косми от домашни любимци. Най-добре е да го държите върху чисти и гладки гланцирани, или стъклени повърхности, които не задържат прах и косми. Избягвайте цигарения или друг пушек в помещението, където лаптопа се ползва.

За да избегнете заразяване с вируси и зловреден код е най-добре да разполагате с инсталирана добра антивирусна програма. Аз лично препоръчвам ESET NOD32 Antivirus. Също така е добре да се почиства компютъра от вируси и зарази при помоща и на допълнителни програми за почистване от спай и адауер, като Malwarebytes например.

Знайте, че в нашия сервиз предлагаме най-доброто от това. Ние може да почистим вашия компютър и лаптоп не само от вируси, но и от замърсители, като косми, прах, катрани, водещи до прегряване и проблеми. Добре би било през половин до една година да носите лаптопа си за профилактика при нас, за да го поддържате чист. Така ще си спестите куп неприятности. За връзка с нас може да използвате телефоните за контакт с фирмата.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.