Кога да потърся специалист за компютърни услуги и поддръжка

Кога да потърся специалист за компютърни услуги и поддръжка

Кога да потърся специалист за компютърни услуги?

В един момент идва края на работния ден, прибирате се у дома след дългия работен ден на работа или в училище, и вече предчувствате удоволствието от сърфирането в Интернет. Сядате пред бюрото, натискате копчето и… няма никой. Aко не сте забравили да включите външното захранване към кутията, тогава трябва сериозно да се замислите дали не ви трябва компютърна поддръжка.

Най-малкото ви трябва човек, който разбира повече и ще може да локализира точния проблем, поради който не можете да пуснете компютъра.

Като цяло проблемите около него са много и не е възможно да се даде еднозначен отговор на въпроса кога да викаме компютърджиите. Макар че ако човек не разбира, ще ги извика и при най-малкото съмнеиие.

Когато виждате такива очевидни проблеми, като излизане на син екран с разяснения, че може да имате вирус или просто невъзможност да завърши процеса, тогава няма как да не викнете някой. Най-малкото като човек, който се притеснява, едва ли ще знаете каква е причината да се появява син екран. В повечето случаи е почти сигурно, че специалистите от компютърна поддръжкаще ви предложат сканиране за вируси, след което при необходимост – и преинсталиране на операционна система. Не се притеснявайте това се прави автоматично.

Ако съставните части на компютъра ви прегряват, тогава или се снабдете с мощен вентилатор, или просто потърсете човек, който ще ви разясни защо това се случва и как да противодействате. Най-често тогава ще ви посъветват да си сложите допълнителни вентилатори в кутията, които да охлаждат платките и другите съставни части.

Друг проблем, който може да изисква търсенето на компютърна поддръжка е, когато вашата операционна система се държи по нетипичен начин за нея. Започва сама да се изключва, излизат разни неща и ви спират приложенията, забива, много трудно зарежда и все такива едни хубави неща. В този случай може да има съмнения за влезли по някакъв начин вируси в твърдите дискове. Откриването им става с помощта на антивирусна сканираща програма, която след това ще изтрие натрапника. Така че е просто наложително да потърсите специалист, ако искате все още да се радвате на свръзката със света, посредством вашият настолен компютър или лаптоп. Отворете вратите на света да влезе при вас, но се грижете за този свят. А грижите се изразяват в редовно профилактично анализиране и оправяне навреме на възникнал проблем, който не бива да се развие и да ви остави съвсем без компютър.

Когато имате нужда от консултация, когато ще смените своя компютър или лаптоп с нов, е добре да се посъветвате със специалисти, които ще ви ориентират в огромния компютърен и комуникационен свят без граници. Много ценна компютърна поддръжка ще ви предложи всяка сериозна фирма, която има за цел да привлича клиенти и да не ги пуска да си идат. Затова огледайте фирмите и вижте коя е фирмата, която се отнася с внимание към клиент. За да не си строшите нервите, а и да получите качествена техника, добра поддръжка след покупката и нормално отношение.

Така че не си мислете, че не можете да намерите специалисти по тези въпроси. Много предприемчиви бизнесмени вече предлагат този вид безценна услуга на своите клиенти. За да бъдат те доволни и да се връщат винаги.

Какво точно включват компютърната поддръжка и компютърните услуги?

Компютрите като всяка техника също може да се повредят. А не всеки може да се справи със задачата по поправянето. Ето защо вероятно ще имат нужда от компютърна поддръжка.

И ето защо толкова много фирми отвориха врати, за да удовлетворят нуждите на своите клиенти. Дори вече и в Интернет може да намерите редица фирми, които се занимават с това и то на доста добра цена.

Ако сте от говорещите си на “вие” с компютъра и треперейки му постоянно да не го счупите като натискате много копчета по клавиатурата, вероятно ще се поинтересувате в какво точно се състои една стандартна компютърна поддръжка. Най-малкото, за да сте наясно колко точно неща ще трябва да се свършат.

Първо трябва да сте наясно, че машината може да бъде поправяна, като хардуерно /т.е. самия компютър и неговите външни части/, така и софтуерно /всички програми начело с операционната система, които стартирате на вашия компютър/. Когато трябва да ви се направи конфигурация за компютър или пък нова, надграждаща на стария, тогава може да занесете кутията в най-близкия магазин и да поискате консултация. Това е вид поддръжка на компютъра също. И след като сте се спрели на конфигурацията, която ви върши работата, ще трябва някой да инсталира операционната система, която кара нещата да вървят. Това е една стандартна процедура, която всяка фирма за ремонт на компютри поддържа.

Друг момент е, когато искате да притежавате пълен набор от програми на вашия компютър. Отстраняване на проблеми с драйверите на системата, ако постоянно ви се рестартира компютъра също е проблем, който може да решите при професионалисти.

А когато искате всички неща да ви се върнат по старите си места след един токов удар например, изгаряне на харддиска и загуба на ценна информация, тогава ще изберете да си платите за правене на копие на цялата система и нейните съдържащи се в момента файлове. Известно е като бекъп на операционната система. С този бекъп само за минути, при нужда ще възстановите старата си операционна система и нейните файлове. Особено ценна компютърна поддръжка, за която всеки е нужно от време на време да си спомня, защото всичко може да се случи – да изгори дънната платка, харддисковете, да изтриете по погрешка и много други инциденти. Като направите бекъп си гарантирате спокойствие и възстановяване.

Тези и още много други неща може да имат нужда от IT специалист. Вирусите също са много често срещан проблем в интернет, ето защо някои хора редовно карат компютъра на специалист, за да се отърват от тях. Или просто може да се преинсталира.

Сега вече, когато знаете какво приблизително представя този вид поддръжка, защото тя не може да се опише цялата, ще ви е ясно, че човекът пред вашият компютър не си мисли само как да ви счупи машината, а търси правилния начин да ви възстанови данните. И ако искате един бърз и надежден компютър, тогава не се опитвайте сами да си правите ремонти или конфигурации, а се допитайте до специалист по компютърна поддръжка, който ще ви помогне в нелеката, според вас, задача по ремонтиране на електронната джаджа. От вас се очаква само да не я чупите всеки месец.

Специализиран сервиз за компютри, лаптопи, монитори, принтери и периферия

В сервиз “Изток” София, на ул. “Атанас Далчев” 7 извършваме диагностика, ремонт, поправка и почистване на лаптопи, настолни компютри и плоски LCD монитори. Накратко ще спомена най-важните и често срещани проблеми и ремонтни дейности в сервиза.

Диагностика на проблем с лаптоп: често пъти не е възможно с един поглед да се каже какъв е проблема с компютъра, лаптопа или монитора, оставен за ремонт. Налага се да се отвори и да се диагностицира проблема, за да се даде точна цена на клиента. Такава хардуерна диагностика в сервиза ще ви излезе от 10 лв за настолен компютър до 30 лв. за монитор или лаптоп.

Почистване на лаптопи: лаптопите определено се нуждаят от почистване и профилактика против прегряване на всеки две години. Разбира се до голяма степен това зависи от начина на ползване на лаптопа, но при две или тригодишно ползване тази процедура става неизбежна. Индикация за това е самоизключване на лаптопа, греене, слаба струя горещ въздух, излизащ от вътрешността на лаптопа от към вентилаторния отвор, забавяне, забиване и други. При нас в сервиза почистването и смяната на термопаста е от 20 до 30 лв. в зависимост от наличието или липсата на сервизен отвор.

Ремонт на лаптопи: в сервиза извършваме всякакви ремонти на лаптопи, включително смяна на счупен дисплей, презалепяне на чипсет, видеокарта, дефектирал диск, дефектирала рам, счупена букса и други. Цената на ремонта зависи най-вече от вложените материали и сложността на изпълнение.

Сервиз и ремонт на LCD монитори: При мониторите най-честите проблеми са свързани с захранващата платка, но също така и с други електронни платки и елементи. Ремонта на монитор зависи изцяло от себестойността на вложените материали. Обикновено цената е около 50 лева.

Сервиз и ремонт на настолни компютри: за настолните компютри обикновено ремонтите стават най-бързо и са най-евтини. Изключение прави само проблемното дъно. Тогава нещата се усложняват, особено ако компютъра е по-стар от 4 години, поради липса на такива съвместими дънни платки. Въпреки това решения се намират. Обикновено цените за ремонт на настолен компютър е от 10 лв. до не повече от 30 лв. за работа.

За въпроси и проблеми с компютърна техника ни търсете на сервизни телефони: 0894 700 233

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.