Кога мамят с компютърните услуги?

Кога мамят с компютърните услуги?

Кога ни мамят с компютърните услуги?

компютърните услугиКомпютърните услуги са такава пазарна ниша, която печели много добре и често пъти го прави нечестно.
Компютърните услуги си имат цена, но тя е в зависимост от качеството на услугата. Често пъти в компютърните сервизи се възползват от незнанието на хората, за да ги „оберат“.
Така когато един човек, който не е наясно с това доколко е сериозен проблемът възникнал с компютъра му, може да бъде измамен. Или да плати много повече пари от реалната цена.

Цени на услугите

За това всеки сервиз за компютърни услуги, който работи коректно с клиентите си, трябва да има предварително обявени цени за стандартните услуги, които предлага. Разбира се цената винаги може да варира поради нужда от по-сериозен ремонт. Нуждата от закупуването на резервна част или влагането на повече труд е реалност. Но това винаги се уточнява с клиента преди да е започнала работата по компютъра.
Обяснява се точно и ясно, без заобикалки, как се е формирала цената на услугата, за да няма недоразумения. Внимавайте ако компютърният специалист започне да ви говори с много сложни термини, които вие очевидно не разбирате и избягва директния ви въпрос колко ще струва ремонта. Това вероятно означава че се опитва да ви измами и да ви вземе повече пари от необходимото.

Фиксирани цени.

Има стандартни компютърни услуги, чийто цени трябва да за фиксирани. Ако в компютърния сервиз няма ценоразпис, това може да е първият знак, че има нещо гнило.
Освен това дори и да не разбирате нищо от компютри достатъчно е да знаете какъв е проблемът с вашия компютър. Винаги можете да направите справка в Интернет за ориентировъчни цени на услугата.
Не забравяйте, че във всяка услуга се включва и такса труд, но това също трябва да бъде упоменато в ценоразписа на компютърни сервиз.

Как може да разпознаете ненадеждния компютърен сервиз?

  •   Липса на диагностика на проблема преди започване на ремонта. Когато отидете в сервиз за компютърни услуги, дори и да знаете какъв е проблемът, компютърният специалист трябва да направи диагностика на проблема. Ако ви каже, че ще ви се обади след седмица, за да ви каже какво не му е наред с компютъра бъдете внимателни!
  •   Не получавате конкретен отговор на въпроса какъв е проблемът с компютъра след направена диагностика. Компютърният специалист започва да си обстрелва с една камара термини, които ви звучат по-скоро като на китайски, отколкото като български. Вие започвате да си мислите, че проблемът е наистина огромен и изисква невероятни умения от страна на цяла артилерия компютърни специалисти. И в крайна сметка, когато ви се съобщи цената (доста солена). Тогава решавате, че това си е в реда на нещата, щом проблемът в бил толкова сериозен(и се оказва, че са ви преметнали).
  •    Отстраняването на наглед лесен проблем отнема цяла вечност. Ако вече две седмици не ви се обаждат явно има нещо нередно. Ако вие се обадите и ви отговорят уклончиво, то може и да се наложи да смените компютърния сервиз

В общи линии не е трудно човек да разбере дали специалистите в един компютърен сервиз са коректни и точни или целта им е по-скоро да ви вземат парите. Добрите специалисти предоставят качествени компютърни услуги.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.