Компютърни услуги: инсталиране, преинсталиране, профилактика.

Компютърни услуги: инсталиране, преинсталиране, профилактика.

компютърни услуги - инсталиране, преинсталиране, профилактика

Кои компютърни услуги са най-често срещани и защо?

Съдейки по търсенето на компютърни услуги и софтуерни услуги определено може да се каже, че най-търсени са инсталиране, преинсталиране, почистване и профилактика. Така например инсталирането на Windows 7 и Windows XP операционна система на лаптоп, или компютър, преинсталирането на Windows 7 и Windows XP, почистването от вируси и профилактиката против прегряване и вируси са много често срещани и търсени услуги. Защо става така?

Обяснението е просто. Най-често се сблъскваме в ежедневието с проблеми като заразяване с вируси, срив в зареждането на Windows, особено често срещано при Windows XP, повреждане на един или друг системен компонент на Windows и други. При болшинството случаи една преинсталация разрешава успешно всички проблеми. Разбира се има редица ситуации, когато не е необходимо преинсталиране. При тях проблемите могат да бъдат отстранени или решени с почистване, профилактика или ъпгрейд на софтуера.

Често мои клиенти ми задават въпроса: на колко време е необходимо да се преинсталира Windows-а? Еднозначен отговор няма. Всичко зависи от самия компютър, или лаптоп, както и от начина, по който се ползва той. Така например , ако го ползваме само и предимно за работа с документи, електронен подпис и други подобни най-вероятно и след период от 3, или 4 години Windows ще е запазен и няма да е необходима преинсталация, а ще се разминем само с една по-обстойна профилактика. В други случаи, когато се ползва за игри и забавление, обхождаме и сваляме всякакви програми от различни интернет сайтове и игри, е възможно още на следващата година да се наложи преинсталиране на Windows.

Когато е необходимо да преинсталираме нашия лаптоп или настолен компютър е важно да потърсим професионална помощ. Сигурно се питате защо пък за някаква си преинсталация ще ми потрябва професионална и експертна помощ, след като това е нещо елементарно. Причината е, че независимо от това че преинсталирането по своята същност е лесно и просто начинание, което дори децата вече правят сами, то е свързано с някои отговорности, които не могат да се пренебрегнат.

Кои са важните неща при едно инсталиране или преинсталиране?

На първо място това е избора на операционна система, съобразно хардуера на машината. Според системните параметри се избира коя версия на Windows е най-подходяща и препоръчителна. Често от непрофесионалисти се инсталират стари версии върху нови конфигурации, или обратното: нови операционни системи на стари лаптопи и компютри, които не ги поддържат от към драйвери и става едно осакатяване.

На второ място – необходимостта да се запазят важни файлове и данни от твърдия диск непокътнати. Тук често при непрофесионалните преинсталации стават гафове, при които може да загубите вашите важни файлове завинаги и необратимо, само заради миг невнимание, или незнание.

На трето място – намирането и инсталирането на правилните драйвери за всички устройства, както тези, които са в компютъра, така и за периферни, като принтери, камери, скенери, фотоапарати, телефони и други.

Програмите, които ще се инсталират също трябва да бъдат подходящо подбрани и инсталирани, за да няма гафове след това. Стари версии на програми са крайно нежелани. Източниците, от които се свалят инсталаторите също трябва да са абсолютно сигурни и надеждни. Не може просто така с лека ръка да дърпаме и инсталираме програми от където ни попадне, освен, ако не искаме да превърнем компютъра си в развъдник за вируси и зловреден софтуер.

Много важно е също така след преинсталация да бъдат качени всички ъпдейти и фиксове към съответната операционна система. Windows XP e особено чуствителен на ъпдейти, тъй като много остаря като операционна система и изискванията към нея са да има задължително качен сервизен пакет 3 за Windows XP и ъпдейти до днешна дата, ако искаме да може да го ползваме нормално.

Ако вашия компютър , или лаптоп се нуждае от инсталиране, преинсталиране, почистване, или профилактика на Windows , най-добре потърсете експертна помощ. Сервиз за лаптопи и компютри “Изток” е на ваше разположение всеки ден от 09,30 часа до 18,30 без неделя. Телефони за контакт може да намерите тук. Извършваме също и планирани посещения на повикване в София.

Очакваме вашите обаждания и ви желаем успех!

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.