Компютърни услуги: проблеми и решения

Компютърни услуги: проблеми и решения

Компютърни услуги: проблеми и решения

Преди да търсите и да се допитате до специалист по компютърни услуги можете да опитате да се справите сами, стига проблема да не е много сериозен.

Има проблеми, свързани с работата на компютъра, които не са толкова сложни за решаване и можете да поправите сами.

1. Рестарт

Колкото и банално да звучи, понякога проблемите се решават с един елементарен рестарт на системата.

Не забравяйте да поддържате системата си up-to date, тъй като това поддържа системата ви в добро състояние. Понякога системата се нуждае от обновяване на драйверите, а друг път от пълна преинсталация. Така или иначе редовното ъпдейтване на системата и програмата са винаги добре дошли.

2. „Компютърът ми работи прекалено бавно“

Първото, което трябва да направите е да установите дали проблемът е в самия компютър, или е софтуерен. Ако проблемът е в компютъра, проверете дали имате достатъчно свободно пространство на твърдия диск, за да поддържа операционната система. Windows има нужда от пространство, за да създава файлове, докато системата ви работи. Ако вашият твърд диск среща трудности при работата си, то това може да доведе до проблеми със скоростта на работа на системата. Сега е перфектното време да изчистите малко място. Проверете количеството RAM. 512 MB и дори 1 GB RAM са вече крайно недостатъчни, за да осигурят нормална работа на нашата компютърна система. Проверете системата за вируси чрез сканиране с алтернативна антивирусна програма или скенер, като например HITMAN PRO, или MALWAREBYTES.

3. Свалянето на файлове отнема цяла вечност

Уверете се, че не протича друго сваляне на данни или файлове, което не се вижда, като например активен торент клиент. Това може значително да забави скоростта на сваляне на файловете. Много торенти работят във фонов режим и се минимизират в системния трей, вместо на лентата на задачите. За сметка на това може дори да блокира нормалната работата на браузъри като IE, Firefox, Google  Chrome и други.

4. Компютърът ви се рестартира сам

Хардуерните проблеми са трудни са диагностициране и това определено не е нещо, с което можете да се справите сами. Първо се уверете, че просто не се осъществяват последните Windows ъпдейти, които водят до автоматично рестартиране на системата след изтегляне и инсталиране, за да могат  да бъдат стартирани.  След това се постарайте да обновите драйверите на системата, които са особено важни за нормалната работа на компютъра. Тук отново може да става въпрос за заразяване с вируси. Проверете файловата система за грешки. Понякога причината може да са вируси или зловреден софтуер, друг път прегряване, или пък нещо съвсем просто като обновяване.

5. Компютърът ви е шумен, или издава странни звуци?

Ако сте от късметлиите, компютърът ви се нуждае просто от почистване, смазване на вентилаторите на процесора, захранването, или видеокартата, което обаче трябва да се осъществи в компютърен сервиз. Независимо дали става въпрос за лаптоп или настолен компютър,  оставете процеса по почистване в ръцете на специалист, за да не се наложи след това да подменяте важни компоненти, или дори по-лошо – да закупувате нов лаптоп.

6. Google не изглежда добре!

Браузърите са особено податливи на зловреден софтуер. Такива програми поемат контрола върху вашия уеб браузър и крадешком пренасочват Google търсенията и други заявки към фалшиви страници, предназначени да крадат вашите лични данни, или да заразят вашата система.

Работеща в реално време антивирусна програма е най-добрият начин да сте в безопасност. Ако браузърът вече е била ограбен, деинсталирайте браузър и използва вашата антивирусна програма във връзка с Malwarebytes за премахване на нарушителя.

7. Безжичната мрежа не може да се свърже

Пак не можете да се свържете с Интернет? Дали причината е в рутера, в компютъра, или вашия Интернет доставчик. Опитайте няколко неща преди да се обадите на Интернет доставчика си или на компютърния специалист.

Уверете се, че компютърът ви е в обхвата на вашия безжичен рутер. Слабите сигнали означава слаби връзки. След това се уверете безжична карта на вашия компютър има най-новите драйвери.

Ако не можете да се справите сами, винаги можете да потърсите помощта на специалист по компютърни услуги.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.