Лаптопи поправка и почистване

Лаптопи поправка и почистване

Почистване и поправка на лаптоп.

Какво да направя, ако лаптопа ми прегрява?

Почистване на лаптоп температури
AIDA64 едновременно натоварва и замерва

Всеки нов лаптоп след известно време на безметежно използване има нужда от профилактика и почистване. Дори да сте си закупили лаптоп втора употреба, това не означава, че не е важно редовно да полагате грижи за него като го почиствате и поддържате винаги в добро здравословно състояние. Техниката е като живо същество. Тя има нужда от грижи. Така например, ако забележите, че лаптопа загрява на отделни места на корпуса и там където е вентилационния отвор е важно да го занесете на сервиз за професионално почистване без да губите време в размисли. Проблема на прегряващия лаптоп е сериозен. При прекомерно покачване на температурите на процесор и видео карта е възможно да се случи най-лошото. Дъното на лаптопа може да изгори, а чиповете да се отлепят от гнездата си и така да се увредят необратимо. Ето защо ако видите че лаптопа ви прегрява трябва да потърсите експертна помощ веднага.

Как мога сам да си измеря температурите на чиповете?

да почистваме ли лаптопа
CPUID HWMonitor показва температурите на чиповете на лаптопа

За целта има няколко надеждни програмки които може да си дръпнете и да ползвате без опасност от възникване на проблеми. Помощни програми следят за температурите, като същевременно могат и да натоварят лаптопа да работи на максимални обороти. Така може да тестваме до каква степен топлината с времето ще се отведе успешно от вътрешността на лаптоп. За теста са достатъчни 10-15 минути при 100% товар на процесор и видео карта. Една чудесна програма за целта е AIDA64.

Програмата е в състояние в реално време да натовари лаптоп на максимум и в същото време да предостави данни за температурите. Модула System Stability Test може даже да направи графика температура/време. Така лесно може да проследим движението на температурите във времето и да разберем прегрява ли лаптопа и трябва ли да го носим за почистване или не.

Също така за замерването на температурите са подходящи CPUID HWMonitor, която може да изтеглите от тук.

Както се вижда от втора фигура програмата показва текущо температурите на всички датчици, които са на разположение, като дава информация за температурния режим на работа на процесор, чипсет и видео в реално време.

Всеки модел лаптоп притежава различни максимално допустими граници на температурите. Всичко зависи най-вече от модела на процесора и видеокартата. Едно е ясно обаче. Ако измерите температури по-високи от 85-90 градуса по целзии то явно е че лаптопа ви се нуждае от спешно почистване и профилактика против загряване. В противен случай рискувате да изгорите дъното. Температури от порядък на 60-70 градуса пък се считат за допустими при повечето процесори и видеокарти.

Колко струва едно професионално почистване на лаптоп?

Цена на почистване на лаптоп без отваряне е 20 лева. За целта се използва специална апаратура – камера за почистване на лаптопи. Там се извършва премахване на прах, косми и други замърсители от вътрешността на лаптопа навън. Често пъти професионалното почистване е свързано с пълно или частично разглобяване. Когато трябва да се сменят подложките на чиповете разглобяването е пълно. Първо се почистват добре остатъци от стари подложки и пасти. След това се пристъпва към смяната им. Цена на почистване със смяна на подложки и пасти е 30 лева.

Добрата практика изисква профилактиката на лаптоп задължително да включва освен почистване също и смазване на вентилаторите. Без добрата работа на вентилаторите лаптопа не е в състояние да се охлади добре. Важно е горещия въздух, преминаващ през система от радиатори да се изведе бързо навън от вътрешността, а за това основна роля се пада на вентилатора.

Възможно ли е прегрял лаптоп с дефектирало дъно да се поправи?

Когато лаптопа прегрее се получава отлепване на някои от крачетата на чипа от слота на дъното. При това дъното не може да се инициализира и екрана на лаптопа не светва изобщо. Ремонт с презалепяне или ребол е възможен, но не го препоръчвам на никого. Проблема с тези ремонти е, че те не са трайни. възможно е след половин или една година отново да се получи същото нещо и лаптопа да спре отново да пали. Никой колега не би дал повече от три месеца гаранция за подобен ремонт на лаптоп. А цените там започват от 100 лева и може да стигнат космическите суми от 300 лева, в зависимост от това какво е правено. Така че по-добре редовно почиствайте и профилактирайте лаптопа си вместо да отидете накрая на такъв ремонт. За повече инфо вижте тук.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.