Нов поглед върху компютърни услуги

Нов поглед върху компютърни услуги

Нов поглед върху компютърни услуги в България, София и по света.

Компютърните услуги не само в България, но и по света претърпяха множество значителни и дори фундаментални промени, както в начина, по който се извършват самите компютърни услуги, така и в същността си. Само за няколко години глобалната мрежа коренно промени всички компютърни услуги. Основна движеща сила в случая се оказа появата на програми като Teamviewer, който ни предостави лесен, бърз и сигурен начин да извършваме по-голямата част от компютърните услуги от разстояние (дистанционно), вместо за най-дребния проблем да се налага непременно да посещаваме офисите и домовете на наши клиенти. Всичко това стана възможно благодарение на глобалната мрежа от интернет. В България и по света вече почти не остана дом, или офис без бърз интернет достъп и възможност лесно и достъпно за всеки да даде достъп на компютърния специалист през програми като Teamviewer, за да може да бъдат извършени практически всякакви софтуерни услуги от разстояние. До само преди няколко години с колеги правехме посещения по адреси за разрешаване на всеки възникнал проблем с компютър, лаптоп, мрежа. Предварително записвахме часове с дни напред, а клиентите бяха принудени да изчакат реда си, за да може да ги посетим и да помогнем проблемите им да се разрешат. Сега с помощта на дистанционните ИТ услуги и дистанционна поддръжка вече е възможно само с няколко клика клиента да предостави парола на техника, за да може той от разстояние да коригира проблеми като заразяване с компютърни вируси, настройка на периферни устройства, като скенери, принтери, камери, почистване, профилактика и оптимизация на компютъри и лаптопи, мрежови услуги и други.

Както всеки може да предположи старата форма на PC услуги с посещение на адреси в София не е оживяла и днес, но възможностите които предлага дистанционната компютърна помощ и поддръжка са много големи.

В тази статия ми се иска да групирам компютърните услуги според вида и начина на тяхното изпълнение, като те са сортирани според най-често търсените услуги от клиенти.

Компютърни услуги в България, които могат да се извършат дистанционно, без физическо посещение на адрес:

  1. Почистване от вируси и софтуерна профилактика – това е най-често изпълняваната дистанционна компютърна услуга. Както всички знаем Windows операционната система не се слави с голяма устойчивост към компютърни вируси, спайуер и адауер. Все повече сайтове в интернет, както и програми които се предлагат в интернет простраството стават несигурни, пълни са с вируси и спай и е много лесно да заразим компютъра си, дори и да имаме добра антивирусна защита и работеща антивирусна програма. Практически никой вече не е застрахован от вируси и зловреден код.  Даже може да се каже обратното. Все повече вируси и зловредни програми буквално заливат интернет пространството, като оставят безсилни по-слабите безплатни версии на антивирусни програми, такива като AVAST FREE, AVG FREE, AVIRA FREE и някои други. За да може да се почисти компютърната система се налага ползването на множество професионални програми и тулове за почистване и профилактика на заразената система.
  2. Инсталиране на програми и помощ по настройки на компютъра – това са друг вид ит услуги, които биха могли да се извършат дистанционно. Инсталиране на специфична програма, която ни е необходима, разрешаване на проблеми с ползване на компютъра, като изчезване на клавиатурните подредби, проблеми с принтери и други устройства свързани с компютъра – това са все неща които могат да се направят от разстояние.

Посещение в дома или офиса на адрес е целесъобразно да се направи в следните случаи:

  1. Няма интернет на проблемния компютър по една или друга причина – в този случай няма как да се установи дистанционна връзка към проблемния компютър.
  2. Компютъра или лаптопа не стартира нормално и не зарежда операционната система и десктопа с иконите – невъзможно е да се работи, или стартира която и да било програма, включително и Teamviewer, за да се осигури възможност за дистанционна връзка
  3. Компютъра работи нестабилно – самоизключва се, саморестартира се, забива, или замръзва много често ( примерно през 5-10 минути). В такъв случай първо трябва да се стабилизира самата машина хардуерно и едва тогава да се пристъпи към софтуерна профилактика. Ако компютърната система блокира на всеки 5 минути на практика е невъзможно да се работи дистанционно.
  4. Компютъра изобщо не се включва. В таков случай той трябва да бъде отремонтиран и тестван сервизно.

Най-старата форма на компютърни услуги си остава и най-сигурния начин да се справим с проблемите на неработещата компютърна система – сервизна диагностика, тестване и ремонт на проблемната машина.

Ако имате нужда от спешна компютърна помощ или сервиз за компютри може да се свържете с нас на 0894 700 233.

Ако не сте наясно какво трябва да се направи във вашия случай просто ни се обадете на 0894 700 233 и питайте без да се притеснявате. Наш сътрудник ще отговори на интересуващите ви въпроси и ще ви помогне да разберете какво може да се направи във вашия конкретен случай.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.