Нови езици в Google Translate

Нови езици в Google Translate

Нови езици в Google Translate

 

Google Translate е може би най-използваното средство за превеждане на текстове от различни езици. До скоро Google предлага превод на български на текстове и изречения на 93 чужди езика. Днес обаче нещата се променят и има нови попълнения. Към „базата” на Google Translate са добавени още 13 езика, които не са много популярни, но все пак доста хора имат нужда от тях.

Самото използване на Google Translate е много лесно. В преводача има две полета – в едното въвеждате текста, който желаете да се преведе. После избирате езика, на който искате да бъде преведен текста. Всичко е готово и езиковата бариера пада. Също така, ако не знаете на какъв език е текста, който желаете да преведете можете спокойно да изберете опцията за разпознаване на езика. Всичко това прави ползването му много лесно и достъпно на всички потребители. Освен това се предлага и услуга за водене на двуезични разговори, но тази функция не е включена за всички езици. Има опция, с която могат да се превеждат и изображения, на които е изписан текст. Също така има и поле, в което можете да помогнете на Google Translate да се развива допълнително. От вас се иска единствено да споделите езика, на който говорите и искате да бъде включен в общността.

Почти всеки от нас е използва услугата за превод от Google Translate. Макар превода да е от най-добрите, все пак помага на хората много. Както всяко едно нещо и това има нужда от подобрения, които се надяваме в най-скоро бъдеще да се направят. Гигантите от Google, явно не са се съсредоточили върху поправянето на допуснатите грешки при превода. Сегашната им цел е включването на 13 нови чужди езици, като това означава, че вече Google Translate може да превежда на 103 езика.

Новите попълнения може би са непознати за повечето от нас. Сред тях са езици, като кюрдски, шотладски гаелски диалект, ксоса, киргизки, хавайски и други. Голяма е вероятността дори да не сте чували за тези езици, но ксоса е език, който се използва в Южна Африка и се нарежда на второ място по говоримост. Шотладският гаелски език, обаче е доста непопулярен според проучванията. На него говорят само приблизително 57 хиляди души. Въпреки това от Google Translate са категорични, че новите попълнения езици, колкото и непопулярни да са те, ще помогнат да се преодолее много по-лесно езиковата бариера между народите.

Според направените проучвания включените нови 13 езика, без особена популярност ще са полезни за над 120 милиона души. Това е цифрата на хората, които говорят на тези езици, които се намират най-вече в Африка, Хавай и Азия.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.