Почистване на лаптоп – грижа за лаптопа

Почистване на лаптоп – грижа за лаптопа

почистване на лаптопПочистване на лаптоп може да се окаже по-голяма инвестиция, ако не знаете някои прости правила

Чистенето на лаптоп може да се извърши, както у дома, така и в специализиран сервиз (за предпочитане, ако не сте особено наясно какво точно правите).

Повечето хора гледат на лаптопа като на голяма инвестиция. Лаптопът има охлаждащ вентилатор, вентилационни отвори и електрически компоненти, които имат нужда от въздух, за да функционират правилно и замърсяванията в областта на вентилаторите може да възпрепятства потока на въздух към тези компоненти, а това може да доведе до дефектиране на някой от компонентите.

Проблемът с индивидуалното почистване на лаптопа е, че тъй като всеки модел е индивидуален, е трудно да се създаде точна схема и модел, по който да се почисти лаптопа, която да важи за всички модели и видове лаптопи.

Ако сте решили сами да почиствате лаптопа си, имайте предвид, че няма нужда да премахвате капака на лаптопа, за да го почиствате. Това си е неоправдано рискова процедура,която може да завърши с нуждата ви от нов лаптоп.

Започнете процедурата  с намирането на подходящо място, най-добре върху чиста и гладка повърхност, където ще можете на спокойствие да почистите лаптопа си. Имате нужда от достатъчно свободно място, за да не загубите някой малък, но важен компонент, без който лаптопът ви няма да работи. Едно от най-ваните неща, които трябва да направите е да запомните точният ред, по който сте отстранили всички компоненти, за да можете да ги върнете по местата им по същия ред. Дори ако се наложи трябва да направите схема на разположението на болтовете според техните размери и дължина. Ако след като приключите и сглобите лаптопа ви останат неизползвани части , имаме проблем – явно нещо не си е на мястото и вероятността лаптопът ви да не проработи е голяма. За това, ако това ви се случи, вместо да се опитвате да го подкарате, по-добре го занесете в компютърен сервиз (освен ако не горите от желание да си купите нов).

Почти всички лаптопи са конструирани така, че всички важни компоненти, които са отговорни за работата на лаптопа се намират в долната му част и са защитени с капак.

Важно! Започнете почистването като изключите лаптопа и отстраните батерията.

След това се премахва долният капак. Вече можете да видите компонентите на вашия лаптоп. Един от най-важните елементи за почистване е охладителната система.

Най-трудната и рискова част е разглобяването на компонентите на лаптопа (всъщност разглобяването е по-лесно, въпросът е в сглобяването и по-точно, всичко да си бъде на мястото в крайна сметка).

Клавиатурата на лаптопа се отстранява относително лесно. Почистването й е важно, за да може да работите безпроблемно с лаптопа си. Използвайте мека кърпа, или четка за зъби с меки косми, за да я почистите.

За да сглобите лаптопа си, просто повторете процедурата по сглобяване в обратния ред. Важно е да не отлагате процеса на сглобяване твърде дълго, за да не забравите кое от къде сте взели.

Не забравяйте – никога не пръскайте с каквато и да било течност срещу лаптопа, било то и специален препарат за почистване, чист спирт, или други.

Ако смятате, че няма да можете да се справите с почистването на вашия лаптоп, срещу прилична сума, може да бъде извършена от компютърен специалист, който си разбира от работата и няма да се чуди кое болтче от къде е .

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.