Почистване на лаптоп, или как да удължим живота му?

Почистване на лаптоп, или как да удължим живота му?

Почистване на лаптоп, както и правилна и редовна профилактика е един от начините да използвате вашия лаптоп за по-дълго време.

Защо това е така?

Повече от 60% от проблемите с лаптопи се получават от прегряване, следствие на блокиране на вентилатора , или запушване на отворите за охлаждане с всевъзможни боклуци, прах, косми и други.

почистване на лаптоп, чистене на лаптопПочистването на лаптоп не е само външно, но включва най-вече почистване от вътре, смяна на термо пасти, смазване и чистене на вентилаторите със специални препарати, както и периодична поддръжка и грижа за хардуера и софтуера.

За да нямате проблем с лаптопа си имайте предвид няколко златни правила:

  • Почиствайте го редовно

Даването на лаптопа на сервиз за основно почистване е от съществено значение за удължаването на живота му. Цялостна профилактика на вътрешността на лаптопа е изключително важно да се прави веднъж на две години. Външно почистване може да направите и сами. Може също така да правите бекъп на всички важни данни, да разчистите ненужните икони от десктопа си, да изпразните кошчето и да деинсталирате и премахнете всички програми, които не използвате. Така ще освободите място на лаптопа си и той ще бъде по-бърз и продуктивен.

  • Изключвайте правилно лаптопа

Затварянето на всички програми и файлове и включване на режим на хибридно заспиване „sleep”,  а не само затваряне на капака на лаптопа ще удължат живота му, особено по време на пренасяне. Ако лаптопът ви е престоял по-дълго време на студено, то не бързайте да го включвате веднага, а го оставете поне 30 минути на стайна температура. Това ще ви спести проблеми свързани с работата на лаптопа. Знайте че е добре поне веднъж на няколко дни изцяло да изключите или поне веднъж да рестартирате лаптопа, за да може да се изчистят случайни грешки, възникнали по време на работа в оперативната памет.

  • При заливане с течност реагирайте веднага

Заливането с течност е един много сериозен проблем. Може да коства живота му. Ето за това, ако това се случи на вас бъдете подготвени. Веднага изключете лаптопа и махнете батерията.Веднага го обърнете, така че течността възможно най-бързо да започне да се стича обратно навън. Батерията и зарядното не бива да се включват нито за миг преди да го занесете в компютърен сервиз, за да може компютърните специалисти да направят всичко възможно да го „спасят“.

Имайте предвид, че най-пагубните напитки за вашия лаптоп са сладките напитки – кафе със захар, сокове, кола, чай с мед, вино  и други течности; най-голяма е вероятността да бъде спасен, ако го залеете с чист концентриран алкохол. Също така внимавайте, когато оставяте лаптопа си в колата.

  • Не се отнасяйте с лаптопа като с багаж.

Не го оставяйте в багажника. Там обикновено е студено или горещо, а и друса прекалено много. А това може да доведе до дефектиране.

Почистването и профилактиката на лаптопа е неотменна част от поддръжката на всеки лаптоп. Грешка е да се счита, че можете да ползвате лаптопа си дълго време както ви попадне без никаква грижа за него. Натрупването на прах в охладителната система води до забиване и дори до прегряване на важни части, без които лаптопът не може да работи – като дънна платка, видео карта, процесор.

Някой хора смятат, че лаптопът трябва да се носи в компютърен сервиз само, ако се появи сериозен проблем, но истината е, че ако вземете навреме мерки още при първите симптоми на проблемна работа, ще го ползвате много по-дълго. Освен това всички знаем, че почистването и навременната профилактика ще ви струва много по-малко от ремонта му.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.