Почистване на лаптоп от прах e задължително за преносимите компютри

Почистване на лаптоп от прах e задължително за преносимите компютри

Почистване на лаптоп от прах – задължително условие за добро здраве на преносимия компютър.

 

Почистване на лаптоп от прах е едно задължително условие, което трябва да спазвате, ако желаете преносимия ви компютър да работи добре за по-дълго време, а не да прегрее и да изгори още след изтичане на гаранцията му.

Много хора вече предпочитат да си закупят лаптоп вместо PC. Една от причините е, че той може да бъде пренасян навсякъде. Другата е, че не заема много място. Аз лично предпочитам персоналния компютър. Това обаче са все важни плюсове за едно домакинство. Минуси обаче има и те идват от там, че по преносимите компютри полепва повече прах и други миниатюрни частици. Причината е, че се изнася навън, а там замърсяемостта е доста по-висока. Тези малки частици попадат и се наслагват в лаптопа ви, а това пречи на доброто му охлаждане. Ако имате домашен любимец, пушите, живеете близо до  оживено кръстовище в центъра, или друго прашно място положението става още по-трагично.

Напластилите се малки частици пречат на перката да се върти и от там охлаждането на дънната платка и процесора не може да се извършва качествено. В даден момент полепналият прах е толкова много, че радиатора се запушва напълно и перката дори да се върти топлия въздух не може да излиза и се задейства вградена във всеки лаптоп защита от прегряване. Това предпазва вашия преносим компютър от невъзвратима повреда. Ако обаче не се предприеме почистване, включването на защитата зачестява и е въпрос на време компютъра да се повреди, без да може да се поправи. Ето защо редовното почистване на прах от лаптопа е толкова важно за неговото добро и бързо функциониране.

почистване на преносим компютърСамият преносим компютър ви подсказва сам, кога е време да го почистите – стартира бавно, загрява бързо, рестартира се постоянно и работи много бавно. Ако все пак тези симптоми са ви убягнали може да използвате една програма за проверка, която се казва AIDA64. Тя може да бъде изтеглена от Интернет напълно безплатно от всеки.

Следвайте тези лесни стъпки за инсталирането и проверката на лаптопа ви:

  1. Намерете безплатната версия на AIDA64 и я изтеглете. Става и с демо версия на програмата.
  2. Инсталирайте програмата на вашия лаптоп.
  3. Стартирайте я и после изберете опцията System Stability Test.
  4. Най-отдолу в ляво се намира бутона Start, натиснете го. Ако искате може да маркирате бърнин на видеокартата на най-долната кутийка.
  5. Само след няколко секунди на екрана ще се появят стойности, които показват състоянието на температурата на процесора ви. Нормално е графиката на използването на процесора да закове на 100%. Следете обаче температурната крива!
  6. Не бързайте да си правите заключения веднага. Оставете програмата да работи поне 5 минути.
  7. Ако показва стойности на температурата на процесора над 70 градуса, трябва да предприемете мерки за почистване на прах от лаптопа, ако желаете да не развали той необратимо.

Средства за предпазване на лаптопа от прах и замърсяване.

На пазара се предлагат охладителни подложки и спрейове за почистване и предпазване на преносимите компютри от прах. Те са полезни, но само отлагат временно почистването на лаптопа от специализирано лице.

  1. Спрейове за почистване на лаптоп от прах – достъпни са и можете да си закупите от всеки магазин за компютри или по-големите вериги магазини. Все пак специалистите не ги препоръчват за ползване. Според тяхната практика спрейовете за почистване спомагат на малките частици да се наблъскат и задържат трайно върху перката и вътрешната страна, което пречи на охлаждането, а от до бързото прегряване. Риска лаптопа да се повреди е по-висок.
  2. Охладителни подложки – те са по-доброто решение, макар пак да е временно. Подложката наистина охлажда и предотвратява изключването от прегряване, но това ще ви помага в първия месец. Няма как да се предотврати натрупването на прах по лаптопа и той трябва да се почисти от специалист рано или късно.

Защо трябва да се доверим на специалистите за почистване на лаптоп от прах?

Разглобяването на преносимите компютри е фина процедура. Почистването включва няколко важни процедури. Почистване и продухване на вътрешността на радиатора и вентилатора. Смазване на вентилаторите. Смяна на охл. паста на процесора, чипсета и видеокартата. Има много миниатюрни болтчета с различна големина. Ако само едно от тях се сложи на друго място има опасност важна част да бъде засегната или пробита от него (може да се пробие чип например). Тогава ремонта става много по-сложен и разбира се по-скъп.

Прочетете повече подробности относно почистване на лаптопи от тук.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.