Почистване на лаптоп от прах и външни замърсители

Почистване на лаптоп от прах и външни замърсители

Почистване на лаптоп от прах и външни замърсители

Защо е необходимо да правим почистване на лаптоп от прах и външни замърсители редовно, както и периодична професионална сервизна профилактика?

Отговорът както винаги е съвсем прост: за да не прегрява. От тук следва следващия въпрос: Защо лаптопа не бива да прегрява?

Прегряването на лаптопа е голям проблем

 Ако лаптопът ви прегрее на риск са изложени видеокартата, чипсета, както и другите електронни елементи, споени фабрично на дъното на лаптопа. почистване на лаптоп от прах софияТе в никакъв случай не бива да прегряват. В резултат на това може да се отлепят видеокартата, или чипсета и лаптопа да спре да работи. Това са много чести проблеми дори при нови лаптопи и преносими компютри, които не са почиствани и профилактирани редовно. Спирането на работа на лаптопа се изразява в това, че на  дисплея не се появява никакво изображение, или надписи. Само светват някои индикатори а екрана остава черен без видимо изображение. Когато това се случи е вече твърдо късно за почистване. Налага се ремонт на дънната платка на лаптопа, който ще ви излезе като минимум около 100 – 120 лв., независимо в кой сервиз ще отидете да го поправите. И не само това. Вероятността лаптоп да проработи отново след такъв ремонт, вече е значително по-малка.

За да не се случва това, е най-добре да полагате повече грижи за вашия лаптоп. Носете го периодично за профилактика и почистване, смазване на вентилаторите и смяна на термалната паста под радиаторите на процесора, видеокартата и чипсета.

Колко често трябва да се прави това сервизно почистване на лаптоп?

Истината е, че всъщност необходимостта от почистване много зависи от начина, по който използвате лаптопа си. Ако често си лягате с него в леглото, имате космат домашен любимец, китеници, или мъхести покривки и одеала, на които слагате лаптопа да работи е проблем. Определено ще е добре поне веднъж годишно да го почиствате от прах и косми. Ако обаче го ползвате само върху чисти и гладки повърхности, далеч от прах и замърсители, то в такъв случай може спокойно да правите почистване веднъж на три години.

Как да разберем, че е време да почистим лаптопа си?

Симптомите на прегряване следствие на замърсяване вътрешността на лаптоп са следните. Засилен шум откъм вентилатора, намиращ се в долната външна част на лаптопа. По-силно от обичайното греене на корпуса на лаптопа на определени места. Забавяне на бързината на работа на операционната система, изразяващо се в зависване, забавяне и други. Като краен стадии на замърсяване и прегряване е спонтанното изключване по време на работа и при по-интензивно натоварване. Знайте, че стигне ли се до спиране (самоизключване) вече е крайно време да го занесете за почистване. Внезапното спиране и изключване се получава от силно прегряване, при което се задейства вътрешна защита на чиповете. Само че честото прегряване в един момент води до дефектиране на същите тези чипове.

Не чистете лаптопа си с прахосмукачка

Важно е да знаете, че когато става дума за почистване на лаптопа е да не се опитвате да го чистите сами, с прахосмукачки, парцалчета и други подръчни средства. Това първо не би имало необходимия ефект и освен това рискувате да направите беля като повредите иначе работещия лаптоп. В случай на необходимост от компютърни услуги, почистване, или ремонт на лаптоп се обадете в нашия сервиз на телефон 0894 700 233 и обсъдете проблема си с IT експерт Димитър Георгиев.

Често клиенти питат: трябва ли като се чисти лаптопа да се сменя и термопастата?

Повечето лаптопи които се продават вървят със специални подложки към чиповете, които осигуряват добра топлопроводност. Най-добре е по възможност тези подложки да не се махат с лека ръка. Не бързайте да изхвърляте и сменяте с термопаста. Подложките са специално проектирани и е хубаво да останат активни по-дълго време. Така че след едно почистване е препоръчително да се замерят температурите с оригиналните термо подложки. Само в случай че има отново съмнения за прегряване тогава да се прибягва до смяна. Друга особеност на почистването при лаптоп е термопастата. Тя трябва да е специално направена за лаптопи. Пасти за настолни компютри не вършат работа, или поне няма да свършат достатъчно добра работа. Тоест, ако се наложи да се сменя паста на лаптоп, то тя трябва да е специална. Тези пасти обикновено са доста по-скъпи от другите и имат гъста консистенция.

Добрата профилактика на лаптопа води до по-дълъг живот.

Редовното почистване и профилактика на всеки лаптоп го прави да работи по-бързо и удължава неговия живот значително. Тютюневия дим, битовия прах, космите от коса или домашни любимци, вълната от одеала и дюшеци – това са фактори които скъсяват живота на вашия лаптоп. Ако не вземете мерки навреме, за да го поддържате чист и в добро общо състояние той просто ще спре.

  • В момента имаме голяма промоция за цялостна профилактика на лаптоп против прегряване. Новата цена е с 50% намалена – от 35 лв. на 19.90 лв. за един работен ден.
  • Специалната ни оферта е пакетна промоция за почистване и преинсталиране на лаптоп. Поотделно услугите събрани излизат 60 лв за тези услуги. Промоционално едната услуга е напълно безплатна и така излизат на 30 лв пакетно.
  • Търсете ни на 0894 700 233 за експертни компютърни услуги, ремонт и почистване и други.
  • Повече за почистване на лаптопи четете тук

Share this post