Подсигуряване на запаметени данни в браузерите.

Подсигуряване на запаметени данни в браузерите.

Укрепване на запаметените пароли в браузерите

Може би и вие имате запаметени пароли в браузерите, но достатъчно защитени ли са данните ви в тази ситуация?

Предпазване от изтичане на лични данни.

Всички боравим с Интернет и в повечето случаи и страници е нужно да се регистрираме, за да използваме предлаганите услуги. Понеже паролите, които трябва да се запомнят са много на брой мнозина избират една и съща парола за всичко – лични данни, като ЕГН, име на домашен любимец и други. Както знаем обаче, ако паролата ни е еднаква сме много по податливи на хакерски атаки. Точно поради тази причина все повече хора избират различни пароли. До тук добре, но помненето на всяка една представлява трудност, не защото паметта ни е зле, а защото те наистина са прекалено многобройни. От там идва и едно улеснение, което ни се предлага, а именно автоматичното запомняне на паролите от браузерите. Това е доста добър вариант за нас, защото ни улеснява много, но дали сигурността в този случай е надеждна.

Опасност от хакерски атаки

Опасността при запаметените пароли в браузерите увеличава риска от злоупотреба и в случай на откраднато устройство или неволно загубено. Другата голяма опасност е при проникване на хакерски атаки. Има такива злонамерени софтуери, на които главната цел е да „крадат” запаметените пароли.

Сигурността на тайната ви парола, ако е запаметена не е много надеждна. Все пак в зависимост от това кой браузер използвате процента на „гаранцията” е различен.  За сигурността е много важно и дали използвате тази функция само от едно или няколко устройства. Другото, което е нужно да споменем, е че винаги има начин да повишим защитата и точно това ще разясним с следващите редове.

Повишаване сигурността на личните данни

Тъй като най-ползваните браузери за момента са Firefox 14, Google Chrome и Internet Explorer ще пишем точно за повишаване на сигурността при запаметените пароли при тях.

Google Chrome

В този браузер тази услуга е доста популярна, дори като допълнение предлага и запомняне на личните данни на кредитната ви карта, с която извършвате плащания. Да може би не е приятно всеки път да ги въвеждате, но със сигурност е по-надеждно, защото при една хакерска атака, те ще бъдат вече налични за злонамереното лице. За да запази вашата парола в тайна, браузърът я маркира с така известните ни звездички. Това обаче не ви предпазва, защото след натискането на бутона Show, паролата автоматично се попълва и се влиза. Това означава, че е нужно тя да се знае и само един клик дели злонамерено лице от данните за кредитната ви карта. Като плюс може да се разглежда, че Google Chrome пази в тайна кода за сигурност, който е от 3 цифри. Разбира се има и но, защото той не винаги се изисква в случай че се извършват електронни плащания. Една от положителните страни точно на този браузер, е че по време на синхронизация той криптира данните.

Internet Explorer

Този браузер има опция да запазва не само паролата ви, но и всичката друга информация, която сте предоставили. Internet Explorer също така не ви позволява да видите паролата, която сте запаметили. Единственото, което можете да направите е да изтриете цялата предишна информация, която сте въвели (адрес, име и други). Това обаче не ви предпазва от хакерски атаки, защото непоказаната парола няма да ги спре, а дори ще му помогне да разкрие и всички останали въведени данни.

Mozilla Firefox

Този браузер ви позволява да въведете мастър парола, която пази ценния списък с въведената информация. Когато за пръв път ползвате вече запаметената си парола се налага да въведете и вашата мастър парола. Ако желаете отново да видите въведените данни пак от вас ще се изиска да въведете мастър паролата си. Това е един допълнителен плюс за запазването на данните, който определено е добър. Това прави браузера един от най-сигурните. Тук вече не се предлага запазване на паролите при кредитните карти. Може би ви се струва неуместно, но това е една тревога по-малко, защото те могат лесно да бъдат хакнати, ако са по подразбиране. Тук също, като при Google Chrome има опция за отстраняването и промяната на запаметените пароли. Все пак когато я смените браузера отново ще ви попита дали искате да я запаметите.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.