Проблеми с лаптоп

Проблеми с лаптоп

Най-често срещани проблеми с лаптопи.

Повечето лаптопи често имат по-кратък живот. Те остаряват морално в рамките на седмици след като бъдат пуснати за продажба, което означава, че тяхното обновяване или ремонт ще е по-трудно. По характер те са обект на постепенно отпадане или произшествия с фатален за тях изход. При нанесени щети, ремонта се оказва по-скъп отколкото да си купите чисто нов модел и на практика по-често се отказваме от ремонт.
При тези нелепи условия не само за лаптопите, но за повечето електронни устройства се образуват  планини от електронни отпадъци. Някои проблеми с лаптопа обаче се оказва често по-лесни за ремонт, отколкото очаквате. Това кратко ръководство за отстраняване на неизправности ще ви запознае с най- честите проблеми при лаптопи.

Операционна система

Симптоми: Ако вашият лаптоп звучи съвсем нормално, дисковото устройство изглежда работи, а дисплеят се включва, но системата просто не зарежда изцяло, проблемът може да е в операционната система.
Решение : Ако приемем, че използвате Windows , можете да се опитате да стартирате вашия лаптоп в Safe Mode за да диагностицира и поправи проблема . Може би това е повреден драйвер или регистър . Вместо да губите часове, опитвайки се да се оправите вашата операционна система , по-добре е да я инсталирате отново .

Хард диск / твърд диск

Симптоми: Твърдите дискове не винаги се развалят изневиделица . Понякога има предупредителни знаци като:
• бавно / лошо изпълнение
• чести замръзвания
• BSODs
• повредени данни
• натрупване на лоши сектори
• странни звуци от хард диска

Когато забележите някой от тези признаци , не забравяйте да архивирате данните, преди да е станало твърде късно. След това, единствената ви надежда е временно съживите вашия твърд диск , за да направите резервно копие на данните.
A сигурен знак, че HDD или SSD са спрели да работят, ако дисплеят се включи, светлинни индикатори на лаптопа мигат, но нищо друго не се случва. Можете да получите съобщение за грешка, което казва че първичното устройство за зареждане липсва. Ако лаптопа е напълно мъртъв, без звуци, без светлини, нищо – и ако сте проверили зарядното устройство , тогава е много вероятно дънната платка или един от нейните компоненти да се е развалил. В този случай пристъпете към края на тази статия .
Решение :Ако вашият HDD или SSD са спрели да работят , тогава единственото решение е да ги замените.

CMOS батерия

Симптомите на лошите CMOS : лаптопа предимно зарежда нормално и всичко изглежда ,че е нормално , с изключение на някои дребни детайли :

• Системното време и дата постоянно биват нулирани
• Драйверите не работят
• От време на време , компютърът не стартира или просто се изключва
• неуловима CMOS грешка свързана с рестартирането
• Проблеми с хардуера
Решение :В такьв случай трябва да замените батерията.

RAM памет

Симптомите на лошата RAM памет:
• Лаптопът не зарежда или издава бибипкащи звуци
• BSODs при инсталирането на операционната система
• Сриване на операционната система или BSODs при нормална операция
• забивания по време на работа с програми ,изискващи сравнително голямо количество RAM памет

Решение :Ако компютърът ви продължава да зарежда , изпълнете теста за проверка на паметта , за да проверите за грешки с помощта на Memtest86 .
Ако това не реши проблема и ако имате само един RAM стик, опитайте се да го премести в друг слот . Ако имате две стика , опитайте да заредите лаптопа само с един стик.

Дисплей

Симптоми: Дисплея не се включва изобщо.
Решение : Опитайте се да свържете лаптопа с външен монитор, за да изключите проблеми с дънна платка. Ако проблема е от монитора то тогава най-добре го заменете.
Какво да направите, ако лаптопа ви е повреден и ремонта не е възможен.
В такъв случай разглобете вашия лаптоп и запазете работещите части, а неработещите рециклирайте.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.