Профилактика и почистване на лаптоп

Профилактика и почистване на лаптоп

Профилактика и почистване на лаптоп – полезни съвети

Не забравяйте да правите редовно почистване и профилактика на лаптопа си, за да работи дълго и безпроблемно.

Всяка профилактика на лаптоп включва цялостно почистване, което намалява риска от появата на дефекти. Много често именно липсата на профилактика е причината за това вашият лаптоп да стане безполезен много по-бързо.

Лаптопът, за разлика от настолния компютър, се почиства по-трудно и съответно има по-голяма нужда от почистване, защото компонентите му са разположени много по-близо и на по-малко пространство от тези в настолния компютър.

Един от основните моменти при профилактиката на лаптопа е почистването на охладителната система. Неработещата охладителна система води до прекомерно загряване, което от своя страна е сериозна предпоставка за дефектиране и изгаряне на основните части на лаптопа –процесор, дънна платка, видеокарта. Ако някоя от тези компоненти изгори, ремонтът е много скъп, а понякога и нерентабилен, тъй като смяната на тези части може да струва, почти колкото един нов лаптоп.

Не се опитвайте да почиствате лаптопа си сами!

Това може да доведе до непоправими вреди и в опитите да си спестите някой лев, може да се наложи да си купите нов лаптоп. Вътрешното почистване на лаптопа изисква изключително прецизни действия и за това трябва да се извършва от специалист. За да се почисти правилно, лаптопът трябва да се разглоби, да се премахне натрупаният прах и да се сглоби (без да ви останат половината части, това не е пъзел).

Ако не направите профилактика на лаптопа си навреме, радиаторът, който трябва да охлажда се задръства с прах и всички компоненти се загряват прекалено много – сигурен начин да изгорят.

Друг важен момент при профилактиката на лаптопа е софтуерната профилактика – почистването на операционната система. Това включва почистване на вируси, дефрагментация, почистването на временните файлове, настройките на операционната система.

Профилактика на лаптоп трябва да се прави поне на 6 месеца, а ако лаптопът загрява и работи бавно и по-често.

Имайте предвид,че ако залеете лаптопа с течност, това може да е фатално!

За това винаги дръжте напитките далеч от лаптопа – ако не искате да си купите нов по-бързо, отколкото сте планирали. Много често залетият лаптоп е безполезен и не може да се спаси. Ако все пак и се случи да залеете лаптопа си – изключете го веднага, не се опитвайте да разберете дали има щети по него – със сигурност има!

Изключете го, махнете батерията и го занесете до най-близкия сервиз за компютри, за да се опитат да го спасят.

НЕ се опитвайте да чистите лаптопа с прахосмухачката. Колкото и мощна да е тя, не може да премахне всичкия прах – всъщност мръсотията се набива още повече в компонентите и се получава обратен ефект. Прахът се премества от едно място на друго и работата на лаптопа се затруднява още повече.

Използвайте услугите на квалифицирани специалисти, за профилактика на вашия лаптоп, за да посещавате по-рядко компютърния сервиз.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.