Съвети при избор на покупка на нов лаптоп

Съвети при избор на покупка на нов лаптоп

Какво да гледаме при покупка на нов лаптоп

Днес почти всеки желае да направи покупка на нов лаптоп пред настолен компютър (PC), защото той е лесен за пренасяне. Друга тема е доколко това е разумно решение. Преди обаче да влезете в магазина и да решите на бързо да вземете най-мощния, или най-евтиния помислете за какви нужди ще го използвате. Само така може да направите най-добрата покупка, без после да съжалявате, че сте си дали парите на вятъра.

Лаптоп или компютър?

Седнете вкъщи и помислете за какво ще ви е нужен новия лаптоп и дали пък не е по-добре за домашни цели да вземете PC. В повечето случаи на този въпрос се отговаря по един и същ начин. А именно за слушане на музика, за гледане на филми, за играене на игри и за ровене из Интернет. Е тези изисквания не са много големи за един лаптоп, защото всеки един притежава функциите. Отидете ли в магазина веднага ще ви предложат всеки един модел, защото всички отговарят на исканията ви.

Не купувайте евтина техника

Не бързайте да вземете на-евтиния вариант, защото това после може да ви излезе солено. В повечето случаи, след време домашния ви лаптоп започва да се използва за работа и други текущи нужди, а не само за ровене из нета и гледане на филми. Тогава започват едни „мъки”, много е слаб, зарежда бавно, няма достатъчно памет и т,н. Тогава се започва една покупка на допълнителна памет и други елементи за подобряването му, което излиза доста по-скъпичко, отколкото ако си закупите в първоначалния етап по-добър.

За да си спестите време и нерви при покупка на нов лаптоп за напред ви съветваме:

  1. Памет и производителност – ключов елемент при избора за покупка на нов лаптоп. Обърнете внимание на RAM паметта и бързината на процесора. Колкото са по добри тези „качества” толкова по-бързо ще сърфирате и лаптопа ви няма да се „замисля” при отварянето на няколко приложения наведнъж.
  2. Диска – ключов елемент за да постигнете перфектната бързина. Диска, на който ще бъде инсталиран Windows трябва да е SSD (Solid State Drive) вместо обикновен магнитен хард диск. Често големи хард дискове от по 1 TB, с които обикновено се продават нови лаптопи са изключително бавни. Обърнете особено голямо внимание на присъствието на SSD в конфигурацията!
  3. Екран и разделителна способност – ако главните процеси, за които ще използвате новия си лаптоп са гледане на филми, тогава ви препоръчваме да наблегнете на вида на видеокартата и екрана на устройството. Изберете матов дисплей, за да избегнете рефлекция. Добре е вашата видеокарта да бъде над 1 GB памет, а пикселите на екрана да са около 1920/1080. Използвате ли новия си лаптоп за въвеждане на данни, създаването и попълването на документи, този елемент е от голямо значение. За предпочитане е видеото да е Intel или Nvidia, защото греят по-малко.
  4. Безжична връзка – много малко потребители обръщат внимание на този компонент, но той е изключително важен. Дебелите стени, многото блокове в квартала могат да „забавят” вашата безжична домашна връзка. Това може да бъде преодоляно, като изберете устройство с безжичен адаптер, който ще ви позволи да имате по-голям обхват и стабилност на Wi-Fi връзката.
  5. Батерията-отново подценяван компонент, който е от важно значение. Доста често ползваме лаптопите си навън, където нямаме достъп до електрическа мрежа. Има устройства с издържливост на батерията от 1 час и 30 минути, но има и такива, батерията на които им държи около 3 часа. Добре е да подберете с по-издържлива батерия. Важно е да отбележим, че колкото повече се ползва устройството и колкото повече то остарява батерията му отслабва и капацитета и остава на половина. И тук да вметна: в случай, че ползвате SSD вместо HDD ще удължите издържливостта на батерия поне с един час. Причина за това е че SSD диска няма механични компоненти и разходва много по-малко енергия при работа.
  6. Здравина – колкото и пародично да ви звучи, гледайте за здравината на лаптопа. Повечето мощни устройства са доста скъпи и за да не се оскъпяват допълнително се използва по-евтини материали. Препоръчваме вида изберете лаптоп с метален или алуминиев корпус, наистина по-здрави и по-издържливи на удари, колкото и невероятно да ви звучи това. За съжаление като цяло здравината е основен проблем при всички нови немаркови лаптопи.
  7. Гаранции –при 90% от продажните лаптопи се дава 2 години гаранция. Има и такива с по 3, но по-рядко. Разбира се, ако доплатите още малко пари ще увеличите гаранцията си до 5 години. Препоръчваме ви да направите тази малка инвестиция и да увеличите срока на гаранцията си. 5 години са напълно достатъчни. След тях най-вероятно ще мислите за покупката на нов, а докато те текат той ще е застрахован.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.