Сервизно почистване на лаптопи

Сервизно почистване на лаптопи

Сервизно почистване на лаптопи: всичко за доброто здраве на вашия лаптоп.

Редовно почистване на лаптоп

Навременното почистване на лаптоп е важно условие за добра работа и дълъг живот на всеки преносим компютър. Важно е лаптопа ни да бъде винаги чист, за да избегнем прекомерното греене на чиповете на дъното.

Всеки лаптоп има фабрично създаден отвор, през който става отвеждане на топлия въздух от вътре навън. Независимо от модела, HP, Lenovo, FSC, Toshiba, Dell принципа на осигуряване на охлаждане е един и същ. Върху дъното са споени фабрично чиповете – видео карта, чипсет, сокет на процесор. Над всеки чип има специална подложка, която съдздава добро сцепление с металната част на радиатора и така осигурява добра топлопроводност. Така топлината отделена от чипа преминава към металната част и се предава на радиатора. От там поема вентилатора, който издухва въздух засмукан от други отвори на корпуса през радиатора и така отвежда топлината навън. Когато отворите се задръстят с прах и замърсители с времето те биват блокирани и охлаждането се затруднява и дори може да стане невъзможно. Тогава започват проблемите с прегряване.

Лаптопа ми прегрява

Има няколко неща, които говорят за опасност от прегряване на лаптопа. На първо място проверявайте корпуса на лаптопа с ръка. Ако усещате, че при продължителна работа някои участъци на лаптопа са прекалено горещи, това е сигурен знак, че лаптопа ви се нуждае от спешно почистване. Друг сигурен признак за проблем е ако лаптопа се изключва сам. Самоизключването е признак на силно прегряване и означава че са се задействали механизми на блокиране в самите чипове, за да се предотврати дефектиране. Когато поставите ръка на отвора при вентилатора, трябва да усетите струята топъл ( не трябва да е горещ) въздух. Ако не се усеща струя, а корпуса там е прекомерно горещ, това също трябва да ви притесни.

почистване на лаптоп-системата прегрява Най-сигурния начин да проверим дали има проблем е да измерим температурите на чиповете по време на работа на лаптопа. Съществуват програми, които показват температурния режим на процесор, видео карта и чипсет, а също така и на хард диска. Един добър избор на такава програма е Aida с добре познатото старо име Еverest. Обърнете особено внимание на температурите на процесора и видеокартата.

Същинско почистване на лаптоп

Сервизното почистване на лаптоп се прави по следния начин. Първоначално още преди пристъпване към процедурата за почистване се прави диагностика и тест на системата. Преносимия компютър се натоварва за няколко минути софтуерно, за да се провери графично как нараства температурата с времето. В зависимост от вида на процесора и видеокартата се преценява има ли опасност от прегряване или не. Ако завишението е голямо се пристъпва към почистване.

Съществуват няколко начина да се почисти лаптоп. При проблем със задръстване с прах на отворите задължително се пристъпва към частично разглобяване и почистване на лаптопа със специален компресор. След това отново се измерват температурите. Ако те са все още високи се пристъпва към цялостно разглобяване на лаптопа и смяна на подложки и охлаждаща паста, като първо се отстраняват старите. Почистването приключва тогава, когато температурите са в норма. Тестването след почистване продължава при максимално натоварване за като минимум 10-15 минути при хоризонтална графика при допустими нива.

Какво се случва с лаптопа, ако прегрява постоянно и не се почисти навреме?

Лаптопите са много чуствителни на прегряване. Чиповете на дънната платка може да се отлепят и да се повредят необратимо. Когато това стане дори ремонта вече става труден и даже невъзможен. Дори при успех техниката вече не е същата. Този вид ремонти с презалепяне и ребоулинг са нетрайни и несигурни, а са и доста скъпи. Не бих си правил такъв ремонт, ако ми се случи да прегрее лаптопа и спре да работи.

За повече информация по почистване на лаптопи може да ни потърсите на 0894 700 233

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.