Сигурността на паролата ви и интересни данни за нея

Сигурността на паролата ви и интересни данни за нея

Сигурността на паролата ви и интересни данни за нея

За създаването на електронна поща, Facebook, Skype и т.н се изисква регистрация и въвеждането на лична парола. С нейна помощ после да влизате в акаунта си, но дали тя е достатъчно сигурна?

IT експертите са направили кратко проучване, което сочи, че повечето потребителите използващи електронните услуги не отдават голямо значение на личната си парола за сигурност. Така улеснявате хакерите и им позволявате по-бързо и лесничко да разбият паролата ви и да използват данните за злодеяния. Защитете се със „здрава” парола, защото точно тя пази данните ви от хакери, които злоупотребяват с тях.

Повече за “силните” пароли.

Сега ще ви представим няколко интересни факти за паролите и вие сами решете дали е добре да ги промените, за да бъдете добре защитени.
1. Парола състояща се само от 6 малки букви или само от цифри. Това е най-лесно разгадаемата за хакерите парола. За по-малко от 10 минутки тя ще е разбита и всички ваши лични данни ще са достъпни за злонамерения потребител.
2. Парола състояща се от 7 букви, които са малки и главни – тук вече сигурността на данните ви се засилва, макар и малко. Ако вашата парола включва седем букви, при които има комбинация от малки и главни хакерите се затрудняват при нейното разбиване. За да се преборят с нея ще са им нужни около 30 дена.
3. Парола от 8 символа, които включват числа, малки и главни букви, символи – ако вашата парола е такава, вие сте си свършили работата и сте защитили данните и файловете си възможно най-добре. За да бъде разбита вашата „златна” парола хакерите ще трябва да се трудят над 400 години.

Проверете надеждността на вашата парола.

4. Проверка на надеждността на паролата ви. Винаги можете да проверите колко сигурна е вашата парола, чрез безплатните инструменти, които лесно можете да намерите в Нета.
5. Пароли създадени от жени – статистика показва, че жените използват за парола имената на любими за тях хора.
6. Пароли създадени от мъже – мъжете пък предпазват своите данни, като избират за парола тяхното хоби, сочи статистика.
7. Промяна на паролите – следващата направена статистика показва, че хората сменят паролите си едва на 3 години. Това е дълъг период, по-добре ще е, ако се сменям много по-често.

Хакване на акаунти.

8. Хакване на акаунта. Проучване показва, че над 600 Facebook акаунта се хакват на ден. Една проста сметка показва, че това са по 7 акаунта на секунда, много нали. Добре е, ако паролата ви за фейса е слаба да я смените, за да се предпазите от проблеми.
9. Еднакви пароли – повечето хора ползват една и съща парола за всичките си акаунти, което е голяма грешка. Така само помагате на хакерите по-лесно да достигнат до личните ви данни. Добре е всеки акаунт да е различна парола.
10. Най-популярните пароли в света – нека започнем с 5-тото място. То е заето от паролата – qweqwe, 4-тото място е определено за паролата – abc123. На 3-то се нарежда 12345678, 2-рото е за 123456, а на челното 1-во място е password.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.