„Симптоми” за наличие на шпионски софтуер в компютъра или лаптопа

„Симптоми” за наличие на шпионски софтуер в компютъра или лаптопа

„Симптоми” при шпионски софтуер в компютъра или лаптопа ви

Шпионски софтуер в компютъра или лаптопа

Шпионския софтуер е злонамерен източник, който цели да записва и следи всяко едно действие, което извършвате на вашия лаптоп или компютър. Това го прави много опасен, защото може да „открадне” личните ви данни и номерата на сметките ви. Ако използвате интернет да плащате задължения внимавайте много. Може да е вирус, например троянски кон, а може да е кейлогер, или друга шпионска програма.

Различни са функциите на шпионския софтуер. В някои от случаи той записва всеки един клавиш, който натискате и изпраща информацията (keyloggers). Всичко това може да се ползва за кражба на самоличността ви или нецензурни програми, кражба на финанси и други.

Заразяване с шпионски софтуер

Заразата с шпионски софтуер става лесно и бързо, най-често по невнимание. Той бързо се инсталира на вашия компютър или лаптоп при игра на безплатни игри в нета. Също може да влезе при тегленето на анимирани картинки и други уж безопасни забавления из пространството.

Симптоми на заразяване с PUPS и спайуер

Когато компютъра или лаптопа е заразен с шпионски софтуер има няколко признака, които го издават, а те са:

  1. Има вероятност на екрана на лаптопа или компютъра ви да се появят нови ленти с инструменти.
  2. Вероятността да се появят нови елементи в лентата ви с инструменти е много голяма.
  3. Рискът във вида на курсора на мишката да се промени е много голям.
  4. Може да се промени и самото стартиране на устройството ви.
  5. Въвеждането на определен адрес в търсачката, който ползвате често е по-стария начин. Когато обаче чукнете и го отворите, се появява съвсем различна страница, която няма нищо общо с това, което търсите.
  6. На екрана ви постоянно излизат малки прозорчета с реклами. Това е нещо нормално, когато се ровите из нета. Ако обаче те започнат да излизат докато не сте в интернет пространството, значи нещо не е наред и най-вероятно сте заразени с шпионски софтуер.
  7. Ежедневните дейности, за които използвате компютъра или лаптопа си, като например отваряне на файловете ви, по които работите или просто влизате в профила си във Facebook става бавно.

Предотвратяване на заразяване с вируси

Предотвратете заразяването с шпионски софтуер благодарение на Defender. Това е една много полезна функция, защото ще защити максимално вашето устройство от шпионски софтуер. Единственото, което се иска от вас е програмата да е включена и тя през цялото време ще ви пази от заразяване и ще ви се предупреждава, ако има истинска заплаха.

Премахване на PUPs и шпиони от компютъра

Как ръчно да премахнем злонамерения шпионски софтуер – този случай се ползва, когато вашата антивирусна програма е пробита или не може сама да се справи с шпионския софтуер. Като първо и може би най-лесно средство е да инсталирате нова противошпионска или антивирусна програма (много от тях се предлагат с „вградена противошпионска защита). Можете също така да преинсталирате Windows, за да се отървете от „нежеланите гости”. Третата стъпка, която можете да предприемете е да проверите ръчно всички „програми и компоненти” за елементи, които не са част от компютъра или лаптопа ви. В повечето случаи, ако откриете шпионския софтуер лесно можете да го деинсталирате и да приключите с проблемите. Методът никак не е лесен и за да се справите с тази задача наистина е добре да сте запознати, какво точно се иска да направите. Ако нямате много опит не се заемайте със задачата, защото е възможно да изтриете важни данни. При съмнение за шпионски софтуер може да се свържете с нас за експертна помощ по почистване и проверка на компютъра и лаптопа.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.