Спектър на компютърни услуги

Спектър на компютърни услуги

Компютърни услуги същност и видове.

Какво да разбираме под компютърни услуги и каква е разликата между компютърен сервиз и компютърни услуги?

Всяка услуга свързана с компютърна техника, като компютър, лаптоп, таблет, монитор, принтер, периферия, или друга електроника може да се нарече компютърна услуга. Компютърните услуги могат да се разделят на различни видове и групи, според тяхната същност.

Най-често търсени са: инсталиране на операционна система и най-често Windows на компютри и лаптопи, преинсталиране на операционна система, разрешаване на проблеми с програми и настройки, възникнали по време на работа с Windows, или следствие на заразяване с вируси и зловреден софтуер,  търсене, намиране и инсталиране на драйвери за устройства и периферия, а също и на програми и приложен софтуер за работа, игри и други. Съществуват много по-рядко срещани компютърни услуги, като инсталиране и настройване на електронен подпис и електронно банкиране, махане на парола от заключен компютър, възстановяване на изтрити файлове от кошчето и след формат и преинсталация, настройване на рутер, скайп, пощи и прочее. Възможни компютърни услуги са също софтуерната профилактика, дистанционната компютърна помощ при по-дребни проблеми и настройка, услуги като конвертиране на документи от един формат в друг, изграждане на мрежи между компютри и споделяне на файлове и ресурси.

Трудно е да се изброят всички възможни компютърни услуги от които хората се нуждаят ежедневно при своята работа с компютъра. Факт е обаче, че те са много и се свързват предимно със софтуера, инсталиран на машината. Възникват сравнително рядко, но когато се появи проблем, той трябва да се разреши максимално бързо, защото най-често блокира напълно или частично работата с компютърната система.

Между сервиза за компютри и компютърните услуги съществува разлика, въпреки че границата между двете често се размива, тъй като все повече сервизи предлагат и компютърни услуги в своята ценова листа. Основно разликата е в това че сервиза се занимава предимно с хардуерни проблеми като диагностика, ремонт, почистване, профилактика на техниката, докато ит услугите се отнасят повече за софтуера и операционната система. Освен това често компютърните услуги се извършват на място при клиентите, с посещение на адреса на клиента, по домове и офиси. Сервизите от своя страна се занимават предимно със хардуерни проблеми, изискват техниката да се остави в сервиза и не носят отговорност за софтуера и информацията, която съхранявате в компютъра си. Това ги прави по-тромави от към обслужването на клиентите и затова много хора предпочитат сервизите, които предлагат компютърни услуги, включително и по домовете.

Когато търсим компютърни услуги и компютърен сервиз е важно да разчитаме на бързо обслужване, посещение на адрес, ако е целесъобразно и наложително, както и високо качество на услугите.

Компютърен сервиз “ИЗТОК” предлага широк спектър от компютърни услуги. За връзка с нас позвънете на 0894 700 233, или посетете страницата за контакт.

Share this post

One thought on “Спектър на компютърни услуги

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.