Възстановяване на документи

Възстановяване на документи

Няколко полезни съвета за възстановяване на документи

 

Понякога се случва, колкото и старателно да сте запазили или архивирали даден документ на вашия компютър, да го загубите по невнимание. Не бива да се ядосвате защото има няколко начина за възстановяване на документи. Те могат да бъдат от полза и на вас.

Проверете дали не сте го преместили

Едно от първите неща, с които трябва да се заемете, когато се наложи да възстановите документи, е да проверите, дали без да искате не сте ги преместили в друга директория. Най-лесно, това се постига, чрез функцията на Windows за търсене. Просто щракнете върху „лупичката”, за да започнете търсенето и въведете част или цялото име на документа, който не може да намерите. В случай че уиндоуската търсачка не ви харесва, пробвайте с тази – Everything Search Engine.

Търсете по тип на документа

Ако не си спомняте под какво заглавие сте запаметили точно файла, просто въведете разширението, характерно за всички документи, а именно “*.doc”. Ако не успеете да намерите файла по този начин, не се притеснявайте. Той не може да бъде безвъзвратно изчезнал от вашия компютър. Друго важно условие за успешно възстановяване на документи е да спрете записа. Когато сте загубили или изтрили някой важен документ спрете да извършвате нови действия с компютъра си, като например записване или изтриване на други файлове.

Проверете в кошчето.

Второ полезно за възстановяване на документи действие, което също може да ви е от полза е да проверите дали файла ви съвсем случайно не е попаднал в „Кошчето”. Отворете приложението чрез иконата на работния плот и проверете всички документи и файлове, които то съдържа. Ако случайно попаднете на този, който ви трябва, с дясностоящия бутон на мишката върху него, избирате опцията „Възстановяване” и вашия документ ще се възобнови в папката, в която е бил запазен първоначално.

Потърсете с Word

Друго действие, с което може да си помогнете при възстановяването на документи, е да го потърсите в програмата „Word”. Това, ще ви е полезно само, ако документа е бил създаден там и е бил архивиран, след като е зададена поднастройка на програмата да запазва винаги резервно копие на вашите документи . След отваряне на програмата, отворете раздела „File”, и от там изберете опцията „Open”. Намерете и изберете папката в която сте били запаметили документа си. Там, би трябвало да има копие, на архивния документ, който сте направили. Файловете, създадени по този начин, автоматично получават разширение „.wbk”, и ако не сте успели да намерите вашия документ в оригиналната папка, може отново да ги потърсите в целия компютър, с помощта на програмата за търсене.

Внезапно спиране на тока

Възможно е да се случи докато създавате документа и вашия компютър внезапно преустанови работа, без да успеете да запишете промените, които сте правили по него. При стартиране на програмата, би трябвало автоматично да ви се отвори прозорец, „Възстановяване на документ”, къде може да намерите и възстановите или запаметите файла си.

 

Професионални програми за възстановяване на документи

Ако често ви се налага възстановяване на документи, или други различни файлове на вашия компютър, може и да се доверите на някоя програма, създадена именно с такава цел. Хубавото при тези програми е, че съществуват няколко от тях, които са напълно безплатни и лесно достъпни за абсолютно всички. Благодарение на тези програми, нещата не изглеждат толкова непоправими. Една такава например е програмата Recuva. След стартирането и с помощта на съветника за възстановяване на файлове или с ръчния режим на това приложение, може да възобновите наличието не само на случайно изгубени документи, а и на нарочно изтрити такива. Съществуват и още няколко такива програми, създадени именно за възстановяване на документи и файлове на компютъра ви. Това вече е въпрос на личен избор, коя ще ви бъде удобна и лесна използване и на коя точно ще се доверите.

Важно е, да не забравяте често да архивирате файла, върху който работите, за да не се стига до загуба и търсене на начини за възстановяване на документи, защото ако не успеете да възобновите информацията, това може да бъде не само загуба на време за вас.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.