Възстановяване на файлове – план за спешна помощ (част 1)

Възстановяване на файлове – план за спешна помощ (част 1)

Възстановяване на файлове – план за спешна помощ (част 1)

възстановяване от хард диск, възстановяване на файловеВъзстановяване на файлове е един от най-големите кошмари на всеки, който работи в компютърни технологии.

Възстановяването на файлове си е предизвикателство, но няма място за паника.

Действията, които предприемате, когато става въпрос за възстановяване на данни, може да са определящ фактор за успех при процеса на възстановяване. Повечето хора започват да се лутат и да извършват хаотични действия, изпадат в паника и извършват необмислени действия. А това може да доведе до необратими последици и данните ви да са безвъзвратно загубени.

Особено внимание при загуба на данни.

Ако данните са важни и имате нужда от тях, в тези критични моменти , трябва да сте много внимателни за това, което правите , за да се предотвратят допълнителни щети от вече съществуващите.

Ако данните са загубени , повредени или недостъпни не приемайте автоматично, че са загубени завинаги. В повечето случаи на загуба на данни, данните са все още подлежат на възстановяване , дори и при много тежки случаи на физическо увреждане.

Квалифицирани експерти за възстановяване на данни може да се възстановят данни, загубени в следствие на отказ на софтуера , проблем с операционната система , хардуерни проблеми , вирус, токов удар и други електрически проблеми, свързани с човешки грешки , природни бедствия и много други въпроси, които могат да повлияят неблагоприятно на устройство за съхранение на данни.

Данните могат да бъдат извлечени от физически повредени твърди дискове, огън и вода , повредени твърди дискове, USB флаш памети , разбити , напукани SD карти и други устройства за съхранение на данни .

Какви стъпки да предприемете, ако сте изгубили важни файлове.

За да се избегне ситуация на необратими и постоянни загуба на данни е много важно да следвате следните съвети на специалиста:

Съвет # 1

Няма значение какъв в носителят, който използвате . Независимо дали е настолен компютър, преносим компютър, външен твърд диск, сървър, масивен RAID диск или друго устройство за съхранение на данни, спрете да го използвате и да го изключите веднага след като разберете за загубата на данни. Ако е лаптоп извадете батерията. Данните са най-вероятно все още на разположение, но не може да разчетат по нормален начин.

При такива условия може да предизвика вашите данни да бъде заменена от нови данни,ако не прекратите работа с устройството.  Не рестартирайте системата и не се инсталират програми. Не отваряйте храд-диска. Твърдите дискове трябва да се отварят само в чиста стая .

Съвет # 2

За да увеличат максимално шансовете за успешно възстановяване на данни се въздържайте от сърфиране в Интернет . Повечето хора не осъзнават, но всъщност с ровене в интернет , временните файлове , известни още като кеш файлове , може да се заместят вашите изтрити, изгубени файлове, защото те се съхраняват на твърдия ви диск. Тъй като повечето случаи на загуба на данни е неочаквана , повечето от нас ще започнат да търсят в интернет решения на проблема в Интернет. Тази проста , невинна стъпка може основно да съсипе шансовете за успешно възстановяване на данни .

Съвет # 3

Бъдете нащрек, ако чуете необичайни звуци , идващи от твърдия си диск. Шумове като Щракане, шлифоване, стържене, бръмчене обикновено означава, че има проблем. Означава че има механичен проблем с части във вътрешността на твърдия диск и скоро може да последва срив в системата.

В такива случаи, изключете компютъра веднага. Когато вашия твърд диск се срине и вие не разполагате с резервно копие на всички данни, документи, семейни снимки, работно файлове то веднага се свържете със специалист, който ще опита да възстанови данните ви.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.