Възстановяване на изтрити файлове.

Възстановяване на изтрити файлове.

Възстановяване на изтрити файлове.

Възстановяването на изтрити файлове може да се наложи в следствие на редица причини

Възстановяването на изтрити файлове се налага след преинсталиране на операционна система, след форматирана, след загуба на данни от твърд диск, флаш памет или SD карта. Независимо дали сте изтрили файловете си по погрешка, поради грешка в системата или друга незвисеща от вас причина, обикновено потребителите изпадат в паника.

изтрити файловеИзтритите файлове могат да бъдат документи в Word, Excel, txt и др.; снимки; архивирани документи; ,музикални и видео файлове; бази данни и електронна поща  и други.

Изтриването на файлове от местоположението им не означава безвъзвратна загуба. Това, че вие вече не виждате файловете и, че за вас те вече са в небитието, не означава, че компютърният специалист няма да ги възстанови.

Често пъти невъзможността за възстановяване на данни се крие във факта, че потребителите не са запознати с начините, по които трябва да действат, за да намалят пораженията. Първото, което трябва да знае всеки потребител е, че безцелното ровене в компютъра при наличието на изтрити файлове, може да се окаже пагубно за тези файлове.

Възстановяването изтрити файлове не е същото като търсенето на загубен чорап в чекмеджето. Колкото повече нова информация се записва върху твърдия диск, толкова по-невъзможно е да се достигне до изтритата.

Колкото и програми за възстановяване на файлове да се предлагат в необятното Интернет пространство, една грешна стъпка или неподходяща програма, могат наистина да затрият изгубените файлове завинаги.

Как да се предпазите от подобни неприятности?

–          Винаги правете резервни копия – независимо дали ще използвате CD, DVD,флаш памет или мейл, важно е редовно да копирате важната информация на различен носител. Това ще ви спести редица главоболия при евентуално изтриване на файлове.

–          Не си правете експерименти, ако нямате нужни познания- независимо дали става въпрос за преинсталация на операционната система или друг вид действия, по-добре се доверете на специалист, ако има шанса да не се справите.

–          Не бързайте с изключването а компютъра! Преди да изключите компютъра затворете правилно всички програми, за да намалите шанса от загуба на информация.

–          Не „ровете“ из компютъра – разглобяването на компютъра не е добра идея и може да доведе до редица проблеми, които не искате да имате

–          Мястото на резервните копия е извън компютъра – все пак работата им е да ви спасят, ако компютърът ви се повреди

–          Лаптопът и компютърът са чувствителни машинки – пазете ги от удар, заливане с течност, резки промени в температурата и други.

Ако по време на работа чуете нетипично щракане на твърдия диск, син екран при  зареждане на Windows, често блокиране на системата или рестартиране вероятността да се стигне до загуба на данни е голяма.

НЕ отлагайте посещението при компютърен специалист, за да не се наложи възстановяване на изтрити файлове.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.