Възстановяване на снимки и снимков материал

Възстановяване на снимки и снимков материал

Възстановяване на снимки и снимков материал

Възстановяване на снимки и файлове с изображения, както и на друг снимков материал се налага да се направи, когато по една, или друга причини сме изтрили тази информация от компютъра си, или е станал някакъв срив в системата, неволен формат на дяла на хард диска или по някаква друга причина сме изгубили важни снимки от компютъра си.
Освен, че може да р изтрита, тази информация може да не е налична и поради механични причини, като дефект в хард диска.
Едно от нещата, които трябва да направите, когато се налага да се възстановяват снимки и снимков материал е да се разбере точната причина, поради която информацията е изтрита.
Причините за това може да са следните:
– Неволно изтриване – това може лесно да се поправи, ако сте изпратили снимките и снимковия материал в секцията „Кошче“ на компютъра си. Така е защото изтритите в Кошчето снимки на практика са останали непокътнати. Просто трябва да изберете функция възстанови всички елементи от менюто. Това е и най-благоприятният вариант, защото единственото, което се налага да направите е да дадете десен бутон с мишката и „Restore”. Така ще имате снимките си отново без никакъв проблем. Секцията „Кошче“ е изключително полезен инструмент, който може да бъде изключително полезен на всеки разсеян или бързащ потребител, който по невнимание изтрива необходима информация. Добре е да не изключвате тази функция от Windows. Не забравяйте обаче, че има опция, която изтрива завинаги файловете дори и от „кошчето“. За това бъдете изключително внимателни, защото след тази стъпка връщане назад няма.
– Изчезване на информацията поради софтуерен дефект – това е друг вариант, в който може да се окаже, че снимките и снимковият ви материал не се намира там, където очаквате да бъде. Едва ли не всеки се е сблъсквал с неприятната ситуация, в която отваря папка със снимки и там очаква да види снимките, които е оставил там, но в директорията няма нищо. Това определено е неприятна изненада и никой не иска да му се случи, но все пак си имаме работа с техника, а техниката се поврежда, за това не трябва да сме подготвени и за този вариант. Често се случва след преинсталация на Windows по погрешка да форматираме D: вместо C: особено ако сме неопитни потребители на Windows. Също така е възможно самия дял да се увреди по някакъв начин и да не може да се отвори. Това се случва например ако диска има лоши сектори. Информацията за дяла ако се повреди то дяла изчезва и излиза съобщение, че дяла има нужда от формат. Първото, което трябва да направите, когато това ви се случи е да не ровите безцелно в папките и директориите, защото това може да доведе до безвъзвратната загуба на всичката ви информация. В никакъв случай не предприемайте сами възстановяване на снимки върху същия хард диск от който искате да ги възстановите, защото така ще ги съсипете завинаги и безвъзвратно. Най-добре е да потърсите помощ от компютърен специалист, който ще ви помогне да разберете какъв точно е проблемът и дали изходът може да е положителен за вас , тоест да си върнете изгубените снимки.
– Третият вариант е, проблемът да е свързан с хардуерен проблем и това често пъти може да се окаже фатално за вашите снимки. Ако хард диска работи все още надеждата не е умряла и има голяма вероятност за успех. Ако вашият хардуер е дефектирал напълно обаче, то това може да стане причина за наглед безпричинна загуба на информация. Причина разбира се има и тя вероятно е изключително сериозна – повреда на електронните платки, дефект в четящите глави, безброй лоши сектори. Често пъти проблемите с хардуера биват индикирани от редица странни звуци, издавани от вашия компютър – необяснимо щракане, пукане, бръмчене. Това са първите индикации, които ви подсказват, че може би е време да посетите компютърния сервиз, ако не искате да се простите с важна информация и снимки.
За да намалите до минимум шанса за нужда от възстановяване на снимки и снимков материал архивирайте снимките си, правете back-up и редовна профилактика на компютъра си.
Освен това, ако не сте достатъчно компетентни, не се опитвайте сами да поправяте щетите, в повечето случаи ефектът ще бъде обратен.
Обърнете се към компютърен специалист, който ще ви обясни и ще ви помогне при проблеми с вашия компютър.

 

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.