Видове компютърни вируси

Видове компютърни вируси

Видове компютърни вируси

Ако сте от хората, които всекидневно ползват компютър, няма начин до този момент да не сте се сблъсквали с злонамерените компютърни вируси. За ваше улеснение днес ще разгледаме различните видове и какви вреди могат те да нанесат на вашите устройства.

Какво е компютърният вирус?

Това е вид злонамерена програмка, която бързо се разпростира и дори в доста от случаите се размножава, чиято главна цел е повреда или копиране на данни. Вирусите извършват своите атаки без вашето разрешение и знание.Самият вирус е програмиран за извършване на различни действия и когато той бъде стартиран започва да го извършва. Самото действие се определя, като фатално и дразнещо.

1. Фатално действие

Самото му наименование подсказва, че последиците са огромни. При него се стартира изтриване на важни файлове, копиране на уникалните ви лични данни, които се използват за злоупотреба или цялата система се срива.

2. Дразнещо действие

Тук нещата не са толкова сериозни и фатални, но не са и никак благоприятни. Дразнещото действие на вируса се изразява в промяна на вашата резолюция, издаване на неприятни за слуха звукове при стартирането на програми или цъкване с мишката, забавяне на цялата система и други.

Видове зловредни програми

1. Червеите – зловредна програма, ненанасяща фатални щети. При зараза с нея, тя се размножава, но не „инфектира” другите програми. Заразата с червейчета става най-вече чрез Интернет. Те могат да бъдат копирани на флашки, DVD и други. В случай, че компютъра ви е част от мрежа, заразата може да засегне и тях.

2. Бомби – самото име подсказва действията на зловредната програма. Задейства се, когато се изпълнят дадени условия, избухва в зависимост от нейното програмиране. Може да е нагласена да избухне в определен час или година. Може да и беде зададено да избухне при отварянето на един и същ файл 20 пъти.

3. Троянски кон – знаете историята за Троянски кон, тук нещата стоят по аналогичен начин. Зловредната програма е скрита в друга безвредна програмка. При самото стартиране на безвредната програмка Троянския кон също бива стартиран и започва да изпълнява зададените му от хакера инструкции. Зловредната програма е опасна, тя може да изтрива доста важни файлове, да краде пароли и лични данни за лицето.

4. Контейнер – една умна зловредна програмка, която е програмирана да не бъде „хващана” от антивирусната защита и бързо да проникне в компютъра ви. Вирусът се скрива и чака най-удобния момент за атака.

Видове най-разпространени вируси

1. Стелт – те са доста опаснички и трудни за намиране в компютъра. Програмирани са така, че антивирусната ви програма/защита да не може да ги засече. На самата защита не разпознава вируса, защото файловете са там, но са стари/копирани от нея.

2. Файлов вирус – най-разпространения, който търси разширение, за да се прикрепи към него. Отвори ли се дадената програма, вируса е стартиран и заразата тръгва по останалите файлове.

3. Макро вируси – характерното тук е, че покосяват най-вече MS Excel, но не гаранция, че няма да се отправят и към друг тип/вид. Самият вирус не покосява вашите програми, а е насочена към документи. Отварянето на заразен документ стартира заразата и към останалите документи.

4. Секторен вирус – засяга boot записите на вашия хард диск, като ги презаписва и бързо сменя тяхното местоположение. Заразата с него става чрез стартирането на вече заразена флашка, дискета и т.н.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.