Защо да архивираме данните си

Защо да архивираме данните си

Защо да архивираме данните на компютъра или лаптопа си.

 

В днешно време всички използваме електронни устройства и съхраняваме в тях доста важни за нас данни, които искаме да запазим непокътнати. Това може да „стане реалност” само ако ги архивирате.
Може би сте чували за архивиране на данни, но се плашите от самото наименование на действието и никога не сте опитвали. Действието и запазването на данните всъщност не е чак толкова трудно, но за да се убедите, трябва да опитате да го направите.Така ще разберете, че това наистина е една полезна услуга, а не нещо абстрактно.

Защо да архивираме данните си?

Използвате антивирусна програма нали? Е все пак това не е гаранция, че няма да бъдете заразени с вирус и важните ви данни да бъдат изтрити и напълно изгубени. Дори най-добрата антивирусна при определени условия може да пропусне. За да избегнете тази неприятна ситуация е добре да сте архивирали всичко важно за вас и при един такъв проблем да не търпите тежки загуби.

Какво да архивираме?

Какво можем да архивираме, колко време ще ни отнеме това и колко допълнително място в компютъра ще ни трябва? Добре е да имате резервни копия на всичките си документи, но това в много от случаите е почти невъзможно, защото ще заемете много от ценното ви място. Можете да архивирате любимите си филми, музика, снимки, важни документи и други, но се ограничете само до любимите си. Това са тези, които не желаете да загубите завинаги.

Колко време ни трябва, за да архивираме?

В зависимост от това, което сте решили да архивирате, времето, което ще ви отнеме е различно. Мъничките файлове се копират за секунди и минути, но при видеоигрите например ще ви отнеме часове. Тук от важно значение и скоростта на интернет връзката ви.

Често ли трябва да архивираме данни?

Тук вече нещата са индивидуални за всеки. Ако качвате важни данни често, които не бива да загубвате архивирайте често. Ако пък ли не, не е нужно да ги копирате.

Методи и начини за успешно архивиране.

Съхранение на резервите копия – има два варианта, при които да съхранявате своите архивирани данни. Единият от тях е наречен местен. Под него се има в предвид те да са записани на флашка, друг лаптоп, компютър, на външен хард диск, на втори вътрешен диск.

Другият метод се нарича онлайн бекъп или архивиране в облак – може да ползвате MEGA, Google Drive или Dropbox например. И двата начина за архивиране на данните имат своите предимства и недостатъци. Ако сте съхранили важните за вас снимки или документи в местен архив ще имате достъп до тях по всяко едно време. Ако капацитета на тези данни е голям ще са ви нужни повече устройства или голяма памет. Ако използвате онлайн бекъпа пък ще качите своите данни по-бавно, а времето за всички ни е от значение. Другият недостатък, е че има опасност системата да бъде хакната и данните да бъдат разкрити.

Ако не сме архивирали навреме и вече е твърдо късно потърсете експертна компютърна помощ по възстановяване на файловете.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.