Възстановяване на хард диск

Възстановяване на хард диск

Възстановяване на хард диск

Възстановяване на хард диск се налага при срив, който води до загуба на информация.

Вашият хард диск е спрял да работи, като това е било предшествано от странни звуци, наподобяващи скърцане, тракане или щракане. След това просто спира и голямо количество безценни данни се оказват „затворени“ във вашия хард диск, без да знаете дали ще можете да ги използвате отново.

Хард диска е електроника с характер. Има собствено мнение по редица въпроси. Никога не може да знаем предварително колко време ще изкара един твърд магнитен диск, бил той марков, стар нов, крив или прав. Божа работа е продължителността на живота на дисковете. Имах случай неотдавна с чисто нов 1 терабайтов хард диск, който спря да работи едва на седмица след закупуването от most computers. Спря да действа буквално за броени минути пред очите ми, при това напълно се изгуби и беше напълно невъзможно да се възстанови от него каквато и да била информация. Хубаво че нямах нищо ценно на него. Иначе колегите от Мост Компютърс ми го подмениха гаранционно без никакъв проблем. Така че недейте разчита на твърдите дискове. Те винаги могат да ви изненадат неприятно и подведат най-неочаквано. Правете си бекъпи или копия на файловете в облачните услуги, за да не се наложи после да пиете по една студена вода.

И все пак вижте как можете да предотвратите трагичния финал, или да поправите щетите. Не пропускайте да прочетете всички предупреждения, преди да продължите.

Вижте няколко метода да проверите вашия хард диск сами.

Първи метод

 1. Основни стъпки

Огледайте за щети от външната страна и по корпуса на хард диска

 • Спрете използването на хард диска или външния носител като безопасно го изключите първо софтуерно.
 • Изключете компютъра си нацяло или прекъснете захранването на устройството
 • Отстранете хард диска от компютъра или уреда с особено внимание.
 • Проверете за външни щети или други повреди по външната платка на контролера.
 • Проверете дали има счупени части или повредени кабели за данни, както и захранващи.
 1. Заменете кабелите. Включете твърдия диск с нови кабели (мощност и връзка за данни), за да сте сигурни, че работи и опитайте отново. Имайте предвид, че IDE дискът ще трябва да работи плосък лентов кабел, а SATA диска е с малък цветен кабел, най-често син, червен или черен на цвят. Често кабелите в краищата се чупят, кривят и прецакват и трябва да бъдат подменени с нови.
 2. Ако имате PATA (IDE / EIDE) диск, настойте превключвателя. Ако е „избор на кабел“ превключете на ” основен“. Включете го без друг порт и опитайте отново.
 3. Опитайте друг ID или PCI контролер. Ако нямате друг контролер, PCI карта, която променя портовете на компютъра, просто променете ID –то.
 4. Включете го към външен адаптер диск или т.е. USB, ако имате такъв.
 5. Свържете устройството към друг компютър и опитайте отново. Ако работи, е възможно, вината да не е в твърдия диск, а в дънната платка или в захранващия блок на компютъра.

Втори метод – Използвайте Linux за възстановяване на данните

 1. Много пъти, когато Windows не може да види вашето устройство, то е защото самата файлова система е повредена. В такъв случай би било добре първо да проверите дали случаят не е такъв преди да започнете каквото и да било възстановяване на информацията. Причината за това е, ако имате устройство, която има повредена файлова система, дори и малка физическа повреда, може да влоши нещата.
 2. Използвайте инсталационния диск на Windows XP. Изберете конзолата за възстановяване и след това под DOS използвайте chkdsk, за да възстановите файловете. Заменете (буквата на устройството) с приложимото Chkdsk (буква на устройството): / F. Това ще принуди операционната система да се възстанови. По-новите версии на Linux могат да имат програма на NTFS-3G и ntfsprogs и включва програма, наречена ntfsfix която може да ви помогне да извършите описания процес по-лесно. Linux може да няма никакви проблеми и да има достъп до данните, дори ако устройството не стартира.
 3. За възстановяванe на файлове от диск съществуват и други методи, но те са по-скоро професионални и тяхното прилагане е строго сервизно. Един от тях е маунтване на дялове във виртуални устройства. Друг метод е фиксиране на лошите сектори през дос със специална програма за целта. Във всеки случай често ситуацията е строго индивидуална и изисква задълбочени познания.
 4. Съвет от специалист по възстановяване: ползвайте по-често облачни услуги като Google Drive , MEGA и други подобни ( вече има много такива услуги в световен мащаб, аз лично предпочитам новозеландската MEGA, с над 50 гигабайта безплатно пространство за съхранение на файлове) Те в реално време архивират и запазват личните файлове и инфо от вашия компютър на отдалечени сървъри, защитени от пробив и срив.

Не винаги възстановяването на данните от хард диска е възможно, за това е добре да се консултирате с компютърен специалист преди да предприемете каквото и да било.

Твърде често некомпетентните действия във връзка с възстановяването на данните могат да доведат до невъзможност за възстановяване впоследствие дори и от специалист.

Ако не сте сигурни, че можете да се справите с възстановяването на хард диска, по-добре се обърнете към специалист.

Share this post

Post Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.